Svijet

Eiliv Lund: “Da smo postupili kao Švedska, imali bismo veći imunitet”

Jedan od najistaknutijih norveških epidemiologa Ejliv Lund (Eiliv), profesor emeritus na Univerzitetu u Tromsu, komentirao je situaciju s koronavirusom u Norveškoj te je usporedio sa Švedskom.

Eiliv Lund - VG

Prema najnovijem izvještaju, u Norveškoj je koronavirusom zaraženo jedan posto stanovništva, a Lund naglašava kako je to “pokazatelj slabosti u norveškoj strategiji“.

Brojke su nam niske jer smo uveli vrlo strog karantin. Da smo učinili ono što su učinili Šveđani, imali bismo višu stopu zaraze, ali samim time i veći imunitet – kazao je Lund.

On je naveo da je vlada je imala veliko povjerenje u strategiju karantina, ali Lund ističe kako bi nakon nekoliko sedmica, da strategija stvarno djeluje sada bili na nula slučajeva.

Postoji slabost u našoj strategiji. Mislilo se da ako ostanemo u karantinu dovoljno dugo da će virus nestati, ali ono što je problem je da mi ne možemo spriječiti da on uđe izvana. Tada moramo čekati na pronalazak vaksine ili lijeka. Samo smo odgodili problem koji će se neminovno opet pojaviti u budućnosti – zaključio je.

U Norveškoj je, prema posljednjim informacijama, zabilježeno 7.527 slučajeva koronavirusa, a preminule su 83 osobe. Norveška je među prvima zatvorila niz privatnih i javnih ustanova kako bi zaustavila širenje Covida-19, izazvavši pad ekonomije i otpuštanje stotine hiljada radnika.

Restrikcije su na snazi bile do 13. aprila, a uključivale su zatvaranje dječjih vrtića i škola, odbijanje ulaska strancima koji ne žive i rade u Norveškoj te zabranu odlaska u kuće za odmor.

Norvežani su uspjeli smanjiti stopu transmisije virusa s 2,5 na 0,7, što znači kako osoba zaražena koronavirusom sada u prosjeku zarazi 0,7 drugih osoba.

U Norveškoj su se prošle sedmice ponovno otvorili dječji vrtići. Ali je četvrtina roditelja kazala da u njih još neko vrijeme neće poslati svoju djecu, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh