Svijet

Uspješno zaustavljeno širenje virusa: Novi Zeland eliminisao Covid-19

Novozelandska premijerka Jasinda Ardern izjavila je danas da je uspješno zaustavljeno širenje virusa Kovid-19 u zemlji, odnosno da je virus “trenutno eliminisan”.

Novi Zeland - Alo.rs

Ona je to izjavila nakon što u toj zemlji nije zabilježen nijedan novi slučaj. Međutim, stručnjaci upozoravaju da to ne znači i potpuni kraj oboljevanja, prenosi “BBC”.

Ta vijest pojavila se par sati prije nego što će ta zemlja ukinuti najviši nivo društvenih restrikcija.

Od utorka, ponovo će početi da rade neki neesencijalni biznisi, a zdravstvene i obrazovne aktivnosti će biti nastavljene, iako će se od ljudi i dalje tražiti da ostanu u kućama sve vrijeme i izbjegavaju socijalne kontakte.

Na Novom Zelandu do sada je potvrđeno 1.500 slučajeva oboljevanja i 19 smrtnih slučajeva.

Pokrećemo ekonomiju, ali ne otvaramo društveni život. Dobili smo bitku, ali moramo da ostanemo oprezni – rekla je premijerka.

Kako je pojasnila, brojevi posljednjih dana pokazuju da je Novi Zeland ostvario svoj cilj i eliminisao korona virus, međutim, to ne znači da neće biti novih slučajeva, već da će njihov broj biti mali i lako kontrolisan.

Ardernova je kazala da bi Novi Zeland imao više od 1.000 novozaraženih svakog dana da nije na vrijeme uveo restrikcije.

Restrikcije predviđaju okupljanje u malom grupama, odnosno s porodicom i prijateljima uz poštovanje razmaka od dva metra, masovna okupljanja su i dalje zabranjena, a šoping centri zatvoreni, kao i škole i granice.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh