Svijet

Kako je sve krenulo po zlu u Lombardiji: Italijanski doktor otkrio zbog čega nije uveden potpuni karantin

Godinama će se proučavati kako je i zašto sve krenulo po zlu u Lombardiji…

Italija, koronavirus - Bljesak.info

Godinama će se proučavati kako je i zašto sve krenulo po zlu u Lombardiji, najteže pogođenom regionu u najteže pogođenoj zemlji u Evropi, smatraju epidemiolozi.

Italija je imala lošu sreću da bude prva zapadna država koja je stradala od pandemije, a sa ukupno 26.000 smrtnih slučajeva zaostaje samo za SAD u globalnom broju smrti, konstatuje AP.

Virolozi i epidemiolozi kažu da će godinama biti proučavano kako je sve krenulo naopako, s obzirom na to kako je epidemija preplavila medicinski sistem koji se smatra jednim od najboljih u Evropi.

U susjednom Venetu, situacija je bila znatno bolje kontolisana.

Tužioci sada odlučuju hoće li podnijeti tužbe za stotine mrtvih u staračkim domovima, od kojih mnogi nisu ni uračunati u službenu evidenciju umrlih u Lombardiji koja iznosi 13.269 ljudi.

Prvi slučaj u Italiji zabilježen je 21. februara, u vrijeme kada je Svjetska zdravstvena organizacija još uvijek insistirala na tome da se virus može “kontrolisati” i da nije ni približno tako zarazan kao grip.

Ni poslije toga, ljekari nisu razumjeli neobične načine na koje se kovid-19 mogao manifestovati, dok stanje nekih pacijenata rapidno pogoršavalo i nisu mogli da dišu sami.

“Postojale su kliničke informacije koje mi nismo imali”, rekao je doktor Mauricio Marvisi, pneumolog u privatnoj klinici San Camilo u teško pogođenoj Kremoni. Italija je bila primorana da se oslanja na kućnu njegu dijelom i zbog svog niskog kapaciteta intenzivne njege. Nakon godina smanjenja budžeta, Italija je došla u situaciju da ima 8,6 kreveta na 100.000 ljudi, što je ispod prosjeka od 15,9 u razvijenim zemljama prema Organizaciji za ekonomsku Saradnju i razvoj.

Oko 20.000 italijanskog medicinskog osoblja je inficirano, a 150 ljekara je umrlo.

Dva dana nakon što je Italija registrovala svoj prvi slučaj u lombardijskom okrugu Lodi, i uvela karantin u 10 gradova, registrovan je još jedan pozitivan slučaj udaljen više od sat vremena vožnje u mjestu Alzano u provinciji Bergamo.

Do 2. marta, Vrhovni zdravstveni institut preporučio je da Alzano i obližnji Nembro budu stavljeni u karantin, kao gradovi u Lodiju. Ali vlasti nisu primjenile tu preporuku, dozvoljavajucći da se infekcija širi sve dok cijela Lombardija nije zatvorena 7. marta.

U Lombardiji živi jedna šestina od 60 miliona stanovnika Italije i najgušsće je naseljena regija, u kojoj se nalaze poslovna prijestolnica Milano i industrijsko srce zemlje. Lombardija takođe ima više ljudi starijih od 65 godina nego bilo koji drugi region, kao i 20 posto italijanskih staračkih domova, što je bila demografska bomba za vrijeme kovid-19.

“Gledajući unazad, očigledno je da je trebalo da uvedemo potpuni karantin u Lombardiji, svi kod kuće i niko ne izlazi”, rekao je Andrea Krisanti, mikrobiolog i virolog koji savjetuje regionalnu vladu Veneta. Ali priznao je koliko je to bilo teško s obzirom na ogromnu ulogu Lombardije u italijanskoj ekonomiji.

“Vjerovatno iz političkih razloga to nije učinjeno”, rekao je Krisanti novinarima, piše “Tanjug”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh