Svijet

Hiljade djece na ulicama Španije prvi put od 14. marta

Hiljade djece širom Španije izašle su u nedjelju na ulice nakon 42 dana jer je vlada popustila mjeru ograničenog kretanja.

Djeca u Španiji u doba korona virusa - Hina.hr

Širenje koronavirusa je prigušeno pa je broj novooboljelih porastao 0,8 posto u odnosu na dan ranije, što je najniža stopa od izbijanja epidemije.

”Sloboda! Juhuu!”, viknuo je jedan šestogodišnji dječak jureći biciklom ulicom u Madridu u pratnji oca. Djeci je dosad bio zabranjen izlazak iz stanova i kuća, prenosi “Hina”.

S druge strane ulice se djevojčica s maskom na licu vozila na romobilu dok je kraj nje šetala majka također noseći zaštitnu masku. Djeca su izašla van prvi put od kada je 14. marta proglašeno vanredno stanje u Španiji, a uvedene jedne od najstrožih mjera u Evropi..

Kako bi zaustavila širenje virusa, koji je u početku dnevno inficirao 30 posto više osoba u odnosu na dan ranije, vlada je odlučila zatvoriti 47 miliona stanovnika. Na ulice su smjele izlaziti samo odrasle osobe pri odlasku u trgovinu s hranom, apoteku, kiosk, bolnicu, banku, benzinsku stanicu ili kako bi kratko prošetale psa. Na posao samo oni u neophodnim zanimanjima poput proizvodnje i distribucije hrane, struje i plina te radnici u građevini i industriji.

U zemlji je oko 6 miliona djece do 14 godina koja sada smiju izaći na sat vremena u pratnji odrasle osobe. Igrališta i parkovi ostaju međutim zatvoreni a djeca se ne smiju igrati zajedno, odnosno moraju održavati minimalno dva metra razlike među sobom.

Ministarstvo zdravstva je u petak promijenilo metodologiju otkrivanja novih slučajeva koronavirusa, pa se sada koristi samo PCR testovima, smatranima vjerodostojnijim od drugih.

U nedjelju se inficiralo 1.729 novih osoba, što je 0,8 postotni rast u odnosu na dan ranije, pa su u zemlji 207.634 oboljela stanovnika. Od toga je izliječeno njih 98.732.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh