Svijet

Guterres: Vakcina ili medicinski tretman trebaju biti dostupni svima

Čelnik Ujedinjenih nacija poručio je da je važno ujediniti nacionalne vođe zajedno s privatnim sektorom, humanitarnim organizacijama i drugim partnerima protiv prijetnje Covida-19

Antonio Guterres - Fokus

Čelnik Ujedinjenih nacija poručio je da je važno ujediniti nacionalne vođe zajedno s privatnim sektorom, humanitarnim organizacijama i drugim partnerima protiv prijetnje Covida-19

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres pridružio se liderima iz Evropske unije i šire u pozivima da se omogući da sve zemlje dobiju alate za borbu protiv epidemije koronavirusa, javlja “FENA”.

Govorio je tokom virtualnog događaja čiji su domaćini bili francuski predsjednik Emmanuel Macron, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i Fondacija Bill and Melinda Gates.

Čelnik Ujedinjenih nacija poručio je da je važno ujediniti nacionalne vođe zajedno s privatnim sektorom, humanitarnim organizacijama i drugim partnerima protiv prijetnje Covida-19.

Da bi se riješili virusa “potreban je najmasovniji javnozdravstveni napor u historiji čovječanstva. Borimo se za naše živote”, kazao je on, javio je AP.

Naglasio je to kao “značajnu saradnju”, a cilj je da se osigura razvoj, proizvodnja i isporuka vakcina, terapija i dijagnostike do svih zemalja bez obzira da li su velike ili male, bogate ili siromašne.

– Nije vakcina ili medicinski tretman za jednu zemlju ili jednu regiju ili polovinu svijeta već trebaju biti univerzalno dostupni za sve – kaže Guterres.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh