Svijet

Četiri faze: Kako će izgledati ublažavanje mjera u Italiji

Ublažavanje mjera izolacije u Italiji odvijat će se postupno u četiri faze, a prva počinje 27. aprila, javljaju u petak italijanski mediji, no službene potvrde vlade još nema.

Koronavirus - Tanjug/AP

“Radi se o četiri ponedjeljka koji će odrediti ritam ponovnog otvaranja zemlje” nakon karantene uvedene 9. marta kako bi se zaustavila epidemija COVID-19 od koje je umrlo više od 25.000 ljudi, piše vodeći dnevni list Corriere della Sera.

“Sve će ovisiti o krivulji zaraze, ukoliko ne bude rasla, tvornice za proizvodnju alata za poljoprivredu i šumarstvo otvorit će se 27. aprila”, navodi list.

U ponedjeljak 4. maja planira se otvaranje gradilišta i tekstilne i modne industrije, a 11. maja se predviđa otvaranje dućana s odjećom i obućom te ostalih trgovina.

Četvrti ponedjeljak, 18. maja, trebali bi se otvoriti restorani, barovi i frizerski saloni.

Postupno otvaranje zemlje odvijat će se uz stroge higijenske mjere i socijalno distanciranje.

U dućane od 40 kvadratnih metara ili manje ulazit će se jedan po jedan. U restoranima i barovima mora se osigurati razmak između gostiju od najmanje jednog metra i prednost će imati ugostiteljski objekti na otvorenom u odnosu na klimatizirane prostore jer klima uređaji mogu pridonijeti širenju zaraznih čestica, prenosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh