Svijet

COVID-19: U Kini otkriveno 30, a u Južnoj Koreji 11 novozaraženih osoba

Od posljedica zaraze koronavirusom u Kini proteklog dana nije bilo smrtnih slučajeva, dok je u Južnoj koreji preminula jedna osoba

Koronavirus - Softpower.ug

U protekla 24 sata u Kini je otkriveno 30 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u Južnoj Koreji je 11 novozaraženih osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Centar za prevenciju i kontrolu bolesti u Južnoj Koreji saopćio je da proteklog dana u toj zemlji otkriveno 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom i da je preminula jedna oboljela osoba.

U Južnoj Koreji je koronavirusom zaraženo ukupno 10.694 ljudi, a umrlo je 237 oboljelih.

Zvanični Seul tvrdi da su uvedene preventivne mjere urodile plodom i da je zaustavljeno širenje virusa u velikoj mjeri, što potkrepljuju i podatkom da u protekla četiri dana broj novozaraženih osoba nije prelazio 15.

Uporedo s tim, Nacionalna zdravstvena komisija Kine saopćila je da je za 24 sata otkriveno 30 novih slučajeva zaraze koronavirusom, uključujući 23 zaražene osobe koje su došle iz inozemstva i sedam osoba koje su zaražene unutar granica Kine.

U saopćenju se navodi da su svi novi “uvezeni“ slučajevi zaraze koronavirusom u Kinu stigli iz Rusije, a da u proteklom danu od posljedica zaraze nije umro niti jedan Kinez.

U Kini je koronavirusom zaraženo ukupno 82.788 ljudi, a umrlo je 4.632 oboljelih.

Kina je SAD-u poslala pomoć u medicinskoj opremi, a tokom predaje pomoći kineski konzul u New Yorku Huang Ping poručio je da nije vrijeme za upiranje prstom i međusobno optuživanje, već za saradnju i uzajamno pomaganje.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 11. marta ove godine proglasila globalnu pandemiju COVID-19.

Prema podacima Univerziteta “Johns Hopkins”, u svijetu je koronavirusom zaraženo više od 2,56 miliona ljudi. Od posljedica zaraze umrlo je 177.500 oboljelih, a izliječeno je 687.456 osoba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh