Svijet

Vladimir Putin: “Čim se napravi vakcina, dobijaju je zdravstveni radnici”

Predsjednik Rusije Vladimir Putin složio se sa idejom da odmah nakon pravljenja vakcine protiv virusa korona prvo treba vakcinisati medicinsko osoblje.

Vladimir Putin - Tanjug.rs

“Mislim da se to samo po sebi podrazumijeva. Prvo se moraju zaštiti zdravstveni radnici, jer su oni na prvim linijama”, rekao je Putin na sastanku o sanitarno-epidemiološkoj situaciji u zemlji.

Proizvodnja zaštitne opreme
Putin je istakao da ruska industrija povećava proizvodnju medicinske opreme za borbu protiv virusa korona, a u najskorije vrijeme zemlja će proizvoditi 3,5 miliona, a kasnije i do 7,5 miliona maski i više od 100.000 zaštitnih odijela dnevno.

On je dodao da su mala i srednja preduzeća takođe pokrenula proizvodnju higijenskih maski. Ona proizvode 5,8 miliona maski dnevno, a proizvodnja zaštitnih odijela povećana je sa 6.000 početkom marta na 20.000. Do maja će se proizvoditi više od 100.000 zaštitnih odijela na dan.

Proizvodnja medicinskih uređaja

Ruski lider je dodao da su u Rusiji takođe počele da se proizvode i jednokratne cjevčice za aparate za vještačko disanje.

On je precizirao da se antiseptici ne uvoze i da Rusija pokriva sve svoje potrebe, ali, takođe, postoji i saradnja sa nekim partnerima u Italiji.

Pomoć Italiji u borbi protiv virusa korona takođe nije jednosmjerna, rekao je Putin.

“U Italiji kupujemo senzore pritiska, bez kojih je u Rusiji nemoguće proizvesti aparate za vještačko disanje. I ta saradnja raste. Polazimo od osnovne stvari, a to je zaštita života i zdravlja ljudi. I samo oslanjajući se na mišljenje stručnjaka, koristićemo najbezbjednije načine rada industrije, pojedinačnih preduzeća i organizacija. Postupaćemo veoma pažljivo, shvatajući da ne možemo u potpunosti zaustaviti ekonomiju. Ali moramo svesti na minimum negativan uticaj epidemije na zaposlenost i primanja građana”, zaključio je Putin.

U Rusiji je do sada virusom korona (patogen Kovid -19) zaraženo više od 47.000 ljudi, najviše u Moskvi, piše “Sputnjik“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh