Svijet

Već u maju dio populacije će imati imunitet na virus korona

Doktor Andres Tegnel, koji predvodi švedsku strategiju odbrane od virusa korona, tvrdi da bi dio populacije već u maju mogao steći kolektivni imunitet.

Korona virus u Švedskoj - thelocal.se

“Prema računanju Agencije za javno zdravlje, sve više je ljudi koji su stekli imunitet i to počinje da utiče na širenje infekcije. Naši modeli govore da bi do kolektivnog imuniteta moglo doći negdje u maju”, ističe Tegnel.

Švedska sprovodi posebnu taktiku odbrane od virusa korona, bez karantina i potpunih zabrana – takozvanu strategiju “imuniteta krda”, prenosi “Srna”.

Otkazane su sve fudbalske utakmice, te univerzitetska nastava, ali su restorani, kina, teretane, pabovi i prodavnice i dalje otvoreni.

Najavljeni su i planovi agresivnog režima testiranja kojim bi se obradilo 100.000 testova, s obzirom na to da je broj potvrđenih slučajeva zaraze prešao 13.000, te da je do sada preminulo više od 1.500 ljudi.

Međutim, Tegnel smatra da ova stopa smrtnosti od korone u Švedskoj nije neuspjeh cjelokupne strategije, već neuspjeh u zaštiti starijih osoba koje žive u staračkim domovima.

Švedska strategija odbrane od korone izaziva kritike, pošto su Šveđani odbili da uvedu karantin uprkos prijedlozima EU, navodi britanski “Daily Mail”.

Oko 50 odsto švedske radne snage trenutno radi od kuće, a glavni grad Stokholm bilježi pad frekvencije saobraćaja za 70 posto.

Šveđani i dalje idu u šoping, jedu u restoranima, idu kod frizera, a mlađe od 16 godina šalju u škole na nastavu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh