Svijet

Španija: Za 24 sata umrlo 399 ljudi, najmanje u skoro mjesec dana

U Španiji je u ponedjeljak preminulo 399 osoba od koronavirusa, što je najmanji jednodnevni broj umrlih od 22. marta, a čvrste restriktivne mjere u zemlji se nastavljaju.

Zastava Španije - Fena.ba

Prvi put imamo manje od 400 žrtava u jednom danu. Ovo je 2 posto manje mrtvih u odnosu na dan ranije – rekao je šef medicinske službe Fernando Simón.

Ukupno su od početka izbijanja epidemije umrle 20.852 osobe zaražene koronavirusom.

Zaraženo je 200.210 stanovnika, od čega se oporavilo njih 80.587. Više inficiranih osoba ima samo SAD.

Premijer Pedro Sánchez trebao bi tokom dana razgovarati s konzervativnim vođom oporbe Pablom Casadom u novom pokušaju traženja podrške za dodatno produživanje izvanrednog stanja. Sánchez je u subotu poručio kako će ove sedmice od parlamenta tražiti produženje uvedenih mjera do 10. maja, prenosi “Hina”.

Oko 47 miliona stanovnika Španije od 14. marta se nalazi zatvoreno u svojim domovima, a smiju izaći jedino u trgovine s hranom, ljekarne, bolnice, kioske, banke, benzinske postaje te kako bi prošetali psa. Na posao odlaze samo oni u nužnim zanimanjima poput proizvodnje i distribucije hrane, struje i plina te radnici u industriji i građevinarstvu.

Djeci je izlazak zabranjen, a u trgovine smije izlaziti samo jedna osoba iz kućanstva. Zajednički izlazak dviju ili više osoba je zabranjen.

Jedna osoba, kada je sama na ulici, ne može prenijeti nikome virus. Ovo je stoga razumna mjera – rekao je Simón.

U posljednja dva dana rast novooboljelih iznosio je 2 posto.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh