Svijet

Država koja ima samo 4 respiratora na 12 miliona stanovnika

Između 15 do 20 posto hospitaliziranih slučajeva Covida-19 i 70 posto zaraženih pacijenata na intenzivnoj njezi treba respirator

Respirator - SlobodnaDalmacija.hr

Kako se širi koronavirus, zemlje širom svijeta pokušavaju doći do dodatne medicinske opreme potrebne za spašavanje života. Stručnjaci upozoravaju da bi ova pandemija mogla poharati zemlje kojima nedostaju oprema i infrastruktura, odnosno one s lošijim zdravstvenim sistemom.

Jedna od njih je i Južni Sudan, koji ima samo četiri respiratora i 24 kreveta na intenzivnom odjelu za 12 miliona stanovnika. To znači da ima jedan respirator na tri miliona ljudi.

Centralnoafrička Republika ima 3 respiratora

Burkina Faso ima 11 respiratora, Sijera Leone 13, Centralnoafrička Republika 3, dok Venecuela ima 84 kreveta na odjelu intenzivne njege na 32 miliona stanovnika.

– Već smo svjedočili tome kako je pandemija brzo nadvladala zdravstvene sisteme u zemljama s relativno naprednim zdravstvom – rekla je za CNN Elinor Raikes, potpredsjednica i voditeljica Međunarodnog odbora za pomoć (IRC).

70 posto zaraženih na intenzivnoj njezi treba respirator

Velikoj Britaniji, s više od 110.000 zabilježenih slučajeva, treba još 18.000 respiratora. Francuska namjerava proizvesti 10.000 dodatnih respiratora, a Njemačka je u aprilu poslala njih 50 u Španiju i 60 u Veliku Britaniju.

– Na intenzivnoj njezi ne nudimo liječenje koronavirusa, već podršku tijelu kako bi se ubrzao oporavak – rekla je dr. Alison Pitard (Pittard) iz Velike Britanije.

Objasnila je da između 15 do 20 posto hospitaliziranih slučajeva Covida-19 i 70 posto zaraženih pacijenata na intenzivnoj njezi treba respirator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh