Svijet

Saudijska Arabija pozvala muslimane širom svijeta da se tokom ramazana mole kod kuće

Vijeće najvećih islamskih učenjaka Saudijske Arabije pozvalo je muslimane širom svijeta da se mole kod kuće tokom mjeseca ramazana, ukoliko njihove zemlje zahtijevaju društveno distanciranje kao mjeru suzbijanja pandemije koronavirusa.

Saudijska Arabija - Islamska-zajednica.hr

“Muslimani će izbjegavati okupljanja jer su ona glavni uzrok širenja zaraze, i zapamtit će da je očuvanje života ljudi veliki čin koji ih približava Bogu”, navedeno je u izjavi Vijeća učenjaka Saudijske Arabije, prenosi New York Times.

Veliki muftija Kraljevstva Saudijske Arabije šeik Abdulaziz Al al-Šeik u petak je izrazio isto mišljenje rekavši da se molitve tokom ovog ramazana trebaju izvoditi kod kuće.

Podsjećamo, prema takvimu Islamske zajednice u BiH, zalaskom Sunca u četvrtak, 23. aprila, nastupa mubarek mjesec ramazan, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u petak, 24. aprila.

Kada je riječ o epidemiološkom stanju, Saudijska Arabija prijavila je do sada 8.274 slučaja zaraze novim koronavirusom, te 92 smrtna slučaja. To je najviše među šest zaljevskih arapskih država u kojima je do sada broj zaraženih dostigao 24.374, uz 156 smrtnih slučajeva.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh