Svijet

Trump: Vrhunac krize koronavirusa u SAD-u je prošao, uskoro ublažavanje mjera

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da su Sjedinjene Američke Države prošle vrhunac krize koronavirusa te je predvidio da će pojedine savezne države početi s ublažavanjem strogih mjera socijalne distance već ovog mjeseca.

Donald Trump - AP/Tanjug

Na dnevnom brifingu o epidemiološkoj situaciji, Trump je rekao da će nove smjernice o popuštanju mjera zabrane kretanja biti objavljene danas, nakon što bude razgovarao s guvernerima, prenosi BBC.

“Svi ćemo biti djeca koja se vraćaju. Želimo vratiti našu zemlju”, rekao je Trump.

SAD imaju gotovo 640.000 potvrđenih slučajeva koronavirusa i više od 30.800 preminulih od posljedica Covida-19.

“Podaci upućuju na to da smo širom zemlje prošli vrhunac izbijanja novih slučajeva. Nadam se da će se tako nastaviti i da ćemo ostvariti veliki napredak”, rekao je Trump novinarima u Rose Gardenu.

Upitan zašto je došlo do tako naglog porasta broja zaraženih i umrlih od koronavirusa u SAD-u, Trump je optužio druge zemlje da lažu o svojoj stopi smrtnosti.

“Da li iko zaista vjeruje u neke brojke u pojedinim zemljama?”, rekao je Trump, imenujući Kinu.

Dodao je i da SAD proučavaju neprovjerene izvještaje da je koronavirus proizašao iz laboratorija u Wuhanu, a ne tržištu divljih životinja.

Na pitanje smatra li opasnim prerano popuštanje mjera socijalne distance, Trump je rekao: “Smrt je uključena i dok držimo zemlju zatvorenom”, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh