Svijet

Marihuana povećava rizik od Covida-19, a u New Yorku prodaja skočila za 50 posto

Konzumiranje bilo koje vrste dima, pa i onoga iz marihuane, povećava rizik od komplikacija koje može uzrokovati koronavirus, tvrdi američki Nacionalni institut za zloupotrebu droga.

Cigarete su također faktor rizika, ali to ne treba biti iznenađenje s obzirom da duhanski dim povećava rizik od raznih plućnih oboljenja, pa time i od Covida-19.

U izvještaju Instituta navodi se da ova činjenica stavlja u opasnost 43 miliona Amerikanaca, od godina pa na dalje, a koji su u proteklih 12 mjeseci konzumirali marihuanu ili cigarete, prenosi New York Post.

Također, opasnost je time veća što je nakon početka izolacije prodaja marihuane, koja je u New Yorku ilegalna, skočila za 50 posto zbog činjenice da marihuana smanjuje anksioznost koja je uzrokovana novom krizom.

Iako je marihuara, tvrde stručnjaci, generalno manje opasna od duhana, njena tačka gorenja stvara bitnu razliku koja utječe na rizik od komplikacija nakon infekcije koronavirusom.

Naime, zbog manje temperature koja je potrebna da marihuana izgori, u pluća pušača ulaze čestice koje se “ne stižu” pretvoriti se u dim čime su disajni putevi podložniji oštećenju, a time i utjecaju stranih tijela kao što je koronavirus, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh