Svijet

Prvi u Evropi ukinuli “korona” restrikcije u obrazovanju: U Danskoj djeca počela ići u vrtiće i škole

Djeca do 11 godina vraćaju se u vrtiće i škole širom Danske dok ova vlada postaje prva u Evropi koja je ukinula koronavirusne restrikcije u obrazovanju.

Danska - Blogspot.com

Premijerka Mette Frederiksen pozdravila je djecu koji su se vratili u škole u glavnom gradu Kopenhagenu.

Danska je bila među prvim zemljama u Evropi koja je uvela izolaciju, a škole su zatvorene 12. marta.

Stope zaraze su niske, ali kritičari upozoravaju da je strategija rizična, javio je BBC.

– Svi smo pomalo nervozni i morat ćemo se strože pridržavati higijenskih pravila – izjavila je za BBC Elisa Rimpler iz BUPL-a, Danske unije ranog djetinjstva i mladih vaspitača.

– Puno peremo ruke tokom dana. Ne nosimo maske i moramo biti udaljeni jedni od drugih, tako da je to vrlo težak zadatak – kazala je ona.

Na ovaj potez se Danska odlučila nakon što je čelnica Evropske komisije Ursula von der Leyen u srijedu iznijela mapu puta za postepeno ukidanje ograničenja 27-članog bloka, ali jasno je kazala da to nije signal za hitno djelovanje, piše “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh