Svijet

Italija otvara plaže: Moguć odlazak na ljetovanje, ali pod specijalnim uslovima

U Italiji je više od 100.000 građana zaraženo koronavirusom.

Plaža - Opusteno.rs

Najteže je i dalje u Lombardiji – naročito u Milanu gdje je trenutno zaraženo više od 14.000 osoba. Ipak, centralna vlada je odlučila da od danas otvori neke aktivnosti koje mogu da garantuju socijalnu distancu i dovoljnu sigurnost građana, a gradovi se polako pripremaju za izlazak iz karantina.

Vlada proučava plan kojim bi se već sljedeće sedmice moglo preći utakozvanu fazu dva. Aplikacija za kretanje, koja će zamijeniti autosertifikat koji je do sada bilo potrebno štampati, uskoro će biti dostupna građanima. Na taj način će se dolaziti do informacija o građanima koji su bili zaraženi kovidom ili su pozitivni na isti.

U regionima koji imaju slobodu da sami odlučuju o tome postepeno će se otvarati knjižare, firme koje se bave proizvodnjom kompjutera, firme za seču šuma, prodavnice dječje odjeće…

Postepeno otvaranje znači da će prvo moći da izlazi mlađa populacija, a zatim i starija. Zvanični datum otvaranja je 4. maj, ali vlada razmatra da postepeno počnu aktivnosti od 20. aprila.

Radno vrijeme samoposluga biće produženo, a u njih će se ulaziti sa maskom i rukavicama, kao i sada. Oni koji koriste kartice sa PIN-om, morat će prvo da dezinfikuju ruke na kasi.

U Italiji se razmatraju i godišnji odmori i kako će sve to izgledati. Kažu da će se na plaže ulaziti postepeno. Svaka ležaljka i suncobran trebalo bi da budu udaljeni jedan od drugog oko tri metra i zaštićeni pleksiglasom, piše “RTS“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh