Svijet

Prvi slučaj u svijetu: Muškarac se zarazio korona virusom putem preminule osobe

Na Tajlandu je od virusa korone preminuo sudsko-medicinski vještak, koji je bio inficiran od preminule osobe – to je prvi u svijetu zvanično potvrđen takav slučaj.

No image - Haber.ba

Zdravstvene organizacije pozvale su sudsko-medicinske vještake i patologe da poštuju mjere predostrožnosti, jer još uvijek nema potpunih informacija o putevima širenja virusa korona, piše “Srbija danas“.

Ističe se da se dezinfekcija, koja se sprovodi u operacijskim salama, može obaviti i na patološkim odjeljenjima.

Prema mišljenju stručnjaka, vjerovatnoća da je vještaka zarazio živi nosilac virusa je mala, jer je bio u stalnom kontaktu sa mrtvima. Ne postoje tačni podaci o broju leševa zaraženih virusom korona, jer se na njima ne obavljaju redovni pregledi.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, pluća osoba preminulih od pneumonije, koja je izazvana novom vrstom virusa korona – mogu da predstavljaju opasnost ako se sa njima ne postupa pravilno tokom obdukcije.

Takođe se tvrdi da virusi nakon smrti svojih nosilaca ne žive dugo.

Na Tajlandu je, prema poslednjim podacima, 2.613 ljudi zaraženo virusom korona, a od početka epidemije registrovan je 41 smrtni slučaj.

Širom svijeta zabilježeno je više od 1.947.000 slučajeva Kovida-19. Preminulo je više od 121.000 ljudi, a oporavilo se više od 446.000, prenosi sajt “Worldometer”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh