Svijet

“Prvo prodajte limuzine, pa onda tražite pomoć države”: Brutalan savjet svim biznismenima koji otpuštaju radnike

Bugarski premijer Bojko Borisov ponovo je predložio biznismenima da prodaju svoje skupe automobile prije nego što zatraže od države novac za spašavanje zaposlenih.

Bojko Borisov - Nezavisne.com

“Često mi upućuju kritike da sam nekoga uvrijedio. Nikoga nisam uvrijedio. Reći ću samo da trenutno u ’bijednoj Bugarskoj‘ postoji tri ’bugatija‘, 241 ’bentli‘, 123 ’ferarija‘, 54 ’majbaha‘, 22 ’meklarena‘, 87 ’lamborginija‘, 311 ’maseratija‘, za broj ’rols-rojs‘ automobila nisam siguran, ali mi se čini da smo prvi u Evropi. Imamo i 280 ’hamera‘, 4.000 ’jaguara‘ i oko 5.000 ’poršea‘”, nabrojao je Borisov automobile iz dokumenata koje je dobio od policije.

On je dodao da je pokušao da zaštiti zaposlene prijedlogom da se broj automobila smanji.

“Kada sam rekao da predstavnici nekih privrednih sektora treba da smanje broj ’rols-rojsa‘ kako bi sačuvali zaposlene, čime sam ih tačno uvrijedio? Oni tvrde da sam ih doslovno uvrijedio. Pokušavao sam da zaštitim zaposlene”, istakao je premijer, piše “Kurir“.

Krajem marta premijer je već kritikovao preduzetnike, pozivajući ih da prodaju svoje skupocjene automobile.

“Prodajte jedan od svojih ’mercedesa‘ ili ’majbaha‘ – odmah ćete platiti za prvi mjesec. Nema automobila jeftinijih od 200.000 eura”, rekao je premijer.

Podsjećanja radi, najprije je podrška poslovnom sektoru došla od bugarskog predsjednika Rumena Radeva.

Prošle sedmice je Narodna skupština Bugarske usvojila rebalans budžeta, kojim je predviđena mogućnost povećavanja državnog duga od 2,2 milijarde leva (oko 1,13 milijardi eura) do 10 milijardi leva (oko 5,13 milijardi eura).

Dio sredstava – 700 miliona leva (oko 359 miliona eura) upućen je Bugarskoj banci za razvoj za podršku fizičkih lica i preduzeća. Očekuje se da će deficit budžeta krajem godine iznositi 3.5 milijardi leva (oko 1.795 milijardi eura).


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh