Svijet

Trump lagao Amerikancima, gubio živce i vikao na novinarku: “Dosta je!”

Samo nekoliko dana nakon što je šokirao Amerikance prijeteći WHO-u, Donald Trump održao je još jednu kontroverznu press konferenciju.

Donald Trump - YouTube

Ono što bi trebala biti redovna obraćanja njegovog štaba za borbu s koronavirusom zadnjih sedmica pretvorila su se u Trumpove obračune s novinarima koje smatra nepodobnim.

“Vjerujem da će vam ovaj video biti zanimljiv. Onda možete postavljati pitanja, a ja ću i vama postaviti neka pitanja jer ste užasno krivi, ali o tome ćemo kasnije”, rekao je Trump na sinoćnoj press konferenciji i onda pustio video koristeći snimke “pro-Trumpovske” mreže Fox u kojem se hvali onime što je napravio za Amerikance tokom krize.

U nezapamćenom potezu jednog američkog predsjednika, Trump je presicu iskoristio kao predizbornu propagandu, a kako je večer odmicala polako je gubio živce, piše “Index“.

Prije nekoliko dana najavio je uskoro pokretanje i otvaranje američke ekonomije na što su guverneri nekoliko država na istočnoj i zapadnoj obali reagovali vrlo kritično. Dan ranije rekao je da je on taj koji odlučuje o tim stvarima, a sinoć je to ponovio na pitanje jednog novinara.

“Ovlast predsjednika po tom pitanju je apsolutna i tako mora biti. Ti guverneri to znaju. Ima nekoliko tih demokratskih guvernera koji se ne slažu s tim, ali složit će se”, rekao je Trump.

Novinarka CNN-a nakon toga mu je rekla da to što govori nije tačno i da predsjednik SAD-a nema apsolutnu vlast te ga je pitala je li se ijedan guverner složio s njim da je on taj koji odlučuje.

“Nisam pitao nikoga. Znate li zašto? Zato što ne moram”, odgovorio je vidno ljutit Trump kojeg je ista novinarka onda pitala ko mu je rekao da ima apsolutnu vlast.

“Dosta”, odgovorio je Trump.

CNN je odmah obranio svoju novinarku objavivši kako po američkom ustavu predsjednik nema apsolutne ovlasti te da o toj temi odlučuje federalna vlast. O svim drugim odlukama koje nisu vezane za federalnu vlast odlučuju države, što znači da je Trump lagao.

Druga novinarka pitala ga je što je njegova administracija napravila s vremenom koje je dobila nakon što je zabranila letove i ograničila ulazak stranih državljana. Inzistirala je na odgovoru, a onda joj je Trump rekao da je “lažnjak”, i ona i mreža za koju radi.

“Napravili smo jako puno, a da nismo stotine hiljada ljudi bilo bi mrtvo. Problem je što novinari o tome ne izvještavaju kako bi trebali”, rekao je Trump.

Nakon njega je govorio i doktor Anthony Fauci, vodeći američki epidemiolog i član Trumpova kriznog štaba. Fauci je dan ranije gostujući u CNN-ovoj emisiji kritikovao Trumpov pristup krizi nakon čega je Trump na Twitteru pokrenuo kampanju #FireFauci (“otkaz Fauciju”).

Fauci je sinoć promijenio ploču te je na press konferenciji rekao da se Trump u početku nije slagao s onime što je on govorio, ali da je odlučio zatvoriti Ameriku kad je poslušao sve njihove argumente.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh