Svijet

Upozorenje ruskog naučnika: Otapaju se virusi iz vječnog leda

Vrlo je moguće da je virus korona i ranije bio aktivan, ali sistemi za testiranje ga nisu primjećivali

Vječni led / Ilustracija - Avaz

Ruski biolog Kiril Šaršov smatra da će virusi iz vječnog leda predstavljati ozbiljnu prijetnju za čovječanstvo.

Postoji hipoteza, po mišljenju Šaršova, da se globalnim zagrijavanjem, topljenjem ledenika “odmrzavaju” i drevni virusi, prenosi “Avaz“.

Međutim, kako on navodi, sada je aktuelno govoriti o virusu korona. Vrlo je moguće da je virus korona i ranije bio aktivan, ali sistemi za testiranje ga nisu primjećivali.

Međutim, postoje virusi koji su kod životinja, ali nisu opasni za ljude. Na primjer, virus koji izaziva bronhitis kod pilića. Međutim, postoje i drugi respiratorni virusi koji inficiraju životinje i koji mogu da se prenose na ljude. Opasni su bjesnilo i encefalitis. Međutim, za tako nešto je potreban ugriz, a osim toga postoji i vakcina protiv tih bolesti.

Danas postaju sve aktuelniji virusi koje prenose insekti u tropskim predjelima, ali zbog globalnog otopljavanja oni se pomjeraju u sjevernije krajeve.

– Na primjer virus groznice zapadnog Nila, različite vrste malarije koje u naše krajeve donose komarci – smatra Šaršov.
Širom svijeta od novog korona virusa oboljelo je više od milion i 780 hiljada osoba, preminulo je više od 108 hiljada, a ozdravilo je više od 400 hiljada ljudi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh