Svijet

Najveća najezda insekata u historiji, toliko ih je da se ne vidi nebo

Strašne vijesti stižu iz Afrike, tačnije iz Kenije, gdje se “hotlajn” telefon za odbranu od insekata usijao ovog aprila.

Skakavac - Nacional.hr

Naime, u ovoj siromašnoj državi, koja se nalazi na istoku Afrike, regionu u kom ima 20.000.000 gladnih, neuhranjenih, poljoprivreda je doživjela novi stravičan peh.

U toku u ovoj zemlji je najezda skakavaca, i to mutiranih pustinjskih skakavaca, koji jedu svo zelenilo koje im se nađe na putu.

Kenija, Uganda, Južni Sudan, Etiopija, Somalija, Eritreja, Đibuti i Sudan (obični), zemlje su koje se hrane sa pašnjaka koje su skakavci napali, a te obradive površine prostiru se na desetinama hiljada hektara.

Skakavcima je potrebna vlaga kako bi se razmnožavali, a kišni period u ovoj godini bio je veoma izražen, pa će, kako javljaju naučnici, ova mutirana vrsta skakavaca uspjeti da rodi čak dvije generacije, za razliku od jedne, koliko izrodi u normalnim uslovima.

Bilo kako bilo, prema fotografijama koje stižu iz Kenije, stanje je definitivno mnogo gore nego u zemljama gdje ljudima trenutno smeta što treba da provedu par mjeseci u samoizolaciji od koronavirusa… Naravno, i u Keniji ima slučajeva Covid-19, tako da, stavite se u njihovu kožu, prenosi “Espreso“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh