Svijet

U Turskoj od koronavirusa izliječena 93-godišnja pacijentica

Nakon desetodnevne hospitalizacije 93-godišnja Alye Gunduz izliječena je od COVID-19 i danas otpuštena iz bolnice u Istanbulu, javlja Anadolu Agency (AA).

Alye Gunduz - Twitter

Gunduz je danas otpuštena iz bolnice, a bio je to emotivan trenutak za nju i medicinsko osoblje koje joj je pomoglo tokom liječenja na Kliničkom centru Cerrahpaca na Univerzitetu u Istanbulu.

“Neka se Bog smiluje svim ljudima i državi, želim svima brzo ozdravljenje“, poručila je Gunduz koja je bolnice izašla u pratnji medicinskog osoblja i uz korištenje obavezne zaštitne opreme.

Dekan Medicinskog fakulteta u Istanbulu Mustafa Sait Gonen kazao je da je veoma lijepa vijest da se žena u toj životnoj dobi oporavila od zaraze koronavirusom, a da je to plod adekvatnog vođenja procesa liječenja.

“To ne smije zavarati ljude starije od 65 godina. Rizik smrtnosti koronavirusa je znatno veći kod te populacije. Svi se moramo pridržavati pravila. Dosađivanje u kući je zasigurno bolja opcija od gledanja u plafon bolničke sobe za intenzivnu njegu“, poručio je Gonen.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je 11. marta ove godine proglasila globalnu pandemiju COVID-19.

Prema podacima Univerziteta “Johns Hopkins”, u svijetu je koronavirusom zaraženo 1,612646 ljudi. Od posljedica zaraze umrlo je 96.787 oboljelih, a izliječeno je 361.377 osoba.

U Turskoj je koronavirusom zaraženo 42.282 ljudi. Umrlo je 908, a izliječeno je 2.142 oboljelih.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh