Svijet

Misteriozno nestao predsjednik države, sumnja se na najgori scenario

Nikaragvanski ljevičarski predsjednik Daniel Ortega (72) već mjesec se ne pojavljuje u javnosti pa mnogi sumnjaju da je ozbiljno bolestan dok se srednjoamerička država bori s koronavirusom.

Daniel Ortega - Quostarica.com

Ortega se zadnji put pojavio u javnosti 12. marta, kada se putem videopoziva javio iz svoje sobe, a nikaragvanska vlada odbija iznijeti bilo kakve informacije o tome gdje je predsjednik i kakvo mu je zdravstveno stanje.

Junak nikaragvanske revolucije iz 80-ih godina prošlog stoljeća pretrpio je dva srčana udara, ima visoki holesterol i druge tegobe.

Bivšem gerilcu Ortegi to nije prvi put da misteriozno nestaje, prije šest godina je njegova dugotrajna odsutnost čak potaknula nagađanja da je možda preminuo, a nestao je na nekoliko sedmica 1998. godine nakon što ga je usvojena pokćerka optužila za zlostavljanje, što je on negirao.

Nikaragva je zasad registrirala sedam slučajeva koronavirusa i jedan smrtni slučaj, no stručnjaci dovode u pitanje brojke jer vlada nije otkrila koliko je ispitivanja obavljeno. Nikaragva nije uvela socijalno distanciranje ili druge mjere zaštite protiv virusa, za razliku od susjednih Salvadora i Hondurasa, a u toj zemlji se još uvijek igra i nogomet.

Ortega je izabran za predsjednika 1984. godine, a nakon pet godina je napustio dužnost, da bi 2007. godine ponovno pobijedio na predsjedničkim izborima. Mandat mu istječe krajem 2022. godine, prenosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh