Svijet

Medicinska sestra u suzama ispričala šta je sve doživjela u bolnici, zbog čega je dala otkaz

Medicinska sestra iz Čikaga dala je otkaz nakon što su je u njenoj bolnici tražili da radi bez maske…

Medicinska sestra iz Čikaga - Instagram

Medicinska sestra iz Čikaga dala je otkaz nakon što su je u njenoj bolnici tražili da radi bez maske, u nedostatku zaštitne opreme za zdravstvene radnike i poručila na društvenim mrežama da ‘Amerika nije spremna’ za pandemiju novog korona virusa, piše “Blic“.

Ona je u suzama iznijela svoj slučaj u video snimku postavljenom na ‘Instagramu’.

Danas sam dala otkaz na poslu. Otišla sam na posao i dodijelili su me pacijentu oboljelog od Kovida-19 na odjeljenju intenzivne njege koje je pretvoreno u odjeljenje za zaražene. Nijedna od sestara ne nosi maske, čak ni hirurške, kad u hodnicima razmjenjuju izvještaje – rekla je Imaris, čije je korisničko ime Nurse.iv.

Ona je svom šefu rekla da ima sopstvenu masku N95, koje pružaju bolju zaštitu od virusa.

Rekla sam mu da razumijem da je nestašica, ali da me pusti da zaštitim sebe i da se osjećam bezbjedno. Imam porodicu kojoj se vraćam kući, a djeluje da stvari ne idu na dobro – navela je uplakana Imaris.

Amerika nije spremna i medicinske sestre nisu zaštićene – dodala je ona.

Bolnice širom Amerike suočavaju se sa nestašicom zaštitne opreme što potencijalno dovodi u opasnost medicinske radnike od infekcije novim korona virusom.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

I chose ?? ???? today… ⠀ & my family members who have pre-existing conditions that wouldn’t get a ventilator if they contracted #COVID19 from me ⠀ I had a different idea in mind when I got to my #ICU this morning; I expected to see ALL OF OUR #NURSES & STAFF wearing #N95 masks but ?? ??? ??? ???????? ??… ⠀ Each ICU room had ‘make-shift’ ante-rooms attached to them created with plastic tarp & massive amounts of tape.. ⠀ A charge Nurse was passing out single N95 masks to nurses with a brown paper bag for them to store their mask in which was to be in inside their plastic ante-rooms & to ?? ??-???? ??? ??-??????? ??? ???… ⠀ I asked “well what if there’s possible contamination to that N95 mask..? What about my safety” ⠀ My manager told me “well our staff safety is our main priority right now … if we get enough masks, we may consider having staff wear surgical masks in the weeks to come..” ⠀ I replied, “But it’s Airborne… those surgical masks won’t protect us ..” ⠀ My manager then tells me “ we’ve kept up with the CDC & it is only when the COVID patient has any aerosol type treatments like a ventilator, nasal cannula, nebulizer etc that’s it’s airborne..otherwise it’s droplet ..” ⠀ I replied “& 90% of our patients are intubated, paralyzed, & positive for COVID.. people not even in the hospital environment are spreading it .. we have to assume everyone is infected..especially in the hospital environment, & ?? ??? ???? ???? ??? ? ??????? ???? ??” ⠀ I then told her of nurses wearing a surgical droplet masks on their units & now intubated & fighting for their lives … ⠀ Tears were streaming down my face & fog in my glasses at this point.. ⠀ I thought to myself.. ??? ???? ? ????? ???? ?? ??? ?????????, ?? ?????..? ⠀ I asked one last time pleading with tears in my eyes.. ⠀ “Can I please just wear ?? ??? ??? ????… I understand we have a shortage but I have my OWN ” ⠀ My manager told me that they couldn’t allow me to wear it. ⠀ So I gave report, & left. ⠀ America is NOT prepared & Nurses are NOT safe. Plz DM me any telehealth jobs.

Objavu dijeli ❥ Imaris | Nursing & Lifestyle (@nurse.iv)

Veoma sam frustrirana i uplašena. Ne zato što sam suočena sa brigom o pacijentima pozitivnim na Kovid-19, već zato što odlazim tamo nepripremljena, nezaštićena. Iako imamo maske koje su dostupne, to nisu prave maske koje su potrebne za brigu o takvim pacijentima – objašnjava Zenei Kortes, predsjednica organizacije Ujedinjenih nacionalnih medicinskih sestara.

Ona je dodala da medicinske sestre koriste ojdeću koja nije na nivou potrebne za brigu o zaraženim pacijentima.

Iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) rekli su da su marama ili šal dovoljni da nas zaštite od pacijenata. A mi znamo da to nije tako – istakla je Kortesova u jučerašnjem razgovoru sa američkim senatorom Bernijem Sandersom, na čijoj je “Jutjub” stranici postavljen snimak.

Organizacija Ujedinjenih sestara podržala je prije nekoliko mjeseci Sandersa za kandidata.

Da li je Centar stvarno to rekao? – upitao je Sanders u nevjerici.

Kortesova je dodala da su se medicinski radnici nadali zaštiti od strane CDC i da su ih iznevjerili. U uputstvima CDC navodi se da je ‘nepoznato’ koliko šal ili marama mogu da zaštite od infekcije Kovida-19.

Zdravstveno osoblje može koristiti improvizovane maske (npr. marame, šalovi) radi brige o pacijentima sa Kovidom-19 kao posljednjim sredstvom. Ipak, improvizovane maske se ne smatraju zaštitnom opremom, jer je nepoznato koliko one mogu da zaštite. Ovu opciju treba uzeti s oprezom – navode iz CDC.

Imaris je navela na ‘Instagramu’ da je očekivala kad je došla na posao da će svi imati maske, ali da je niko nije nosio.

Sestra je prošla dijeleći maske N95 sa kesom kako bi se poslije tu stavile i sačuvale za ponovnu upotrebu tokom čitavog dana”, navela je ona.

Kad je, kako kaže, pitala svog nadležnog o mogućoj kontaminaciji tih maski, on je odgovorio da je ‘bezbjednost osoblja trenutno glavni prioritet’.

Ako dobijemo dovoljno maski razmotrit ćemo da osoblje nosi hirurške maske u predstojećim sedmicama – navela je Imaris njegov odgovor.

Kako je ispričala, on je objasnio da se bolnica drži smjernica CDC i da je to ‘samo kad zaraženi pacijenti imaju aerosolnu vrstu tretmana, poput respiratora’. Kad mu je odgovorila da kad je 90 posto pacijenata ‘na cijevčicama, paralizovano i pozitivno na virus, a ljudi koji nisu o bolnici ga takođe šire…. moraju pretpostaviti da su svi inficirani, posebno u bolnici, a niko nema masku koja štiti od kapljica” koje se prenose kašljanjem.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh