Svijet

Prvi grad u Kini koji je zabranio da se jedu psi i mačke

Kineski grad Šenžen postao je prvi u državi koji je zabranio konzumiranje mačaka i pasa u ishrani, objavila je kineska vlada.

Mačka i pas - Facebook

Prema novim pravilima, koji na snagu stupaju od 1. maja, biće ilegalno jesti životinje koje su odgajaju kao kućni ljubimci, prenose “Nezavisne“.

Takođe će biti zabranjena konzumacija životinja iz divljine, ali i divljih kopnenih životinja koje uzgajaju u zatočeništvu.

Novčana kazna za jedenje divljih životinja iznosit će 30 puta veću vrijednost od one koju ima konzumirana životinja“, objavile su vlasti.

Životinje koje su dozvoljene u ishrani su svinje, goveda, ovce, magarci, zečevi, piletina, patke, guske, golubovi, prepelice kao i vodene životinje koje nisu zabranjene prema nekim drugim zakonima.

Kina je u februaru donijela zakon o zabrani konzumiranja divljih životinja, a kineski zvaničnici okomili su se na tržište divljim životinjama nakon izbijanja epidemije. Smatra se da se korona virus proširio sa tržnice divljih životinja u kineskom gradu Vuhan, a vlasti su priznale da industrija divljih životinja mora biti kontrolisana ukoliko žele spriječiti još jednu epidemiju.

Međutim okončanje trgovine neće biti lako. Kulturni korijeni kineske upotrebe divljih životinja imaju svoju historiju ne samo u ishrani, nego i u medicini i modnoj industriji.

Ovo nije prvi put da su kineski zvaničnici pokušali obuzdati ovakvu vrstu trgovine, 2003. godine ukrštena vrsta životinje za koju se vjeruje da je prenijela virus SARS na ljude zabranjena je i uništavana u velikom broju. Prodaja zmija takođe je na kratko bila zabranjena u Guangžuu, nakon epidemije SARS-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh