Svijet

Ruski naučnici tvrde: Spremni smo napraviti lijek za koronavirus za 30 dana

Dosad potvrđeno ukupno 2.777 slučajeva zaraze

Koronavirus - Twitter

Naučnici Instituta za hemijsku biologiju i fundamentalnu medicinu Ruske akademije nauka spremni su za 30 dana napraviti lijek za koronavirus od krvi ljudi koji su ozdravili, piše ruska novinska agencija TASS.

– Eksperimentalni lijek za specifičnu terapiju infekcije bit će dio antivirusnih imunoglobulina iz krvi čovjeka, izvađen iz plazme pacijenata koji su se oporavili od korona virusa. Očekuje se da će razvoj lijeka trajati 30 dana – saopćila je pres-služba Instituta, prenosi “Avaz“.

Za pravljenje lijeka bit će potrebno 500 mililitara krvne plazme osobe koja je ozdravila od Covida-19, bolesti koju uzrokuje koronavirus.

Pretpostavlja se da će se lijek davati intravenski.

Za finansiranje razvijanja lijeka naučnicima je potrebno šest miliona rubalja (76.000 dolara).

Do danas je koronavirusom, koji je potekao iz Kine, širom svijeta zaraženo više od 850.000 ljudi, a umrlo ih je više od 42.000.

U Rusiji je dosad potvrđeno ukupno 2.777 slučajeva zaraze, ozdravilo je 190 pacijenata, a umrla su 24.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh