Svijet

Kina: Novčane kazne za one koji budu konzumirali divlje životinje

Nakon što je u Kini donesena zabrana trgovine divljim životinjama zbog širenja koronavirusa, u pokrajini Guangdong, gdje je veliki broj tržnica tog tipa, određene su novčane kazne za one koji se ne budu pridržavali zabrane i nastavili konzumirati divlje životinje, javlja Anadolu Agency (AA).

Wuhan - Screenshot

Kineske vlasti saopćile su kako je zakonodavno tijelo provincije Guangdong, osim odluke o zabrani trgovine divljim životinjama s ciljem zaustavljanja lova i konzumiranja divljih životinja, donijelo i novu uredbu.
Odluka će stupiti na snagu 1. maja, a ona predviđa da oni za koje se utvrdi da konzumiraju divlje životinje mogu biti novčano kažnjeni do najviše 20 puta od tržišne vrijednosti životinje ili životinjskih proizvoda.
Uredba donosi i određena ograničenja na pojedine kućne ljubimce i zabranjuje pripitomljavanje nekih vrsta ptica i gmizavaca, životinja koje predstavljaju rizik za javno zdravlje ili predstavljaju prijetnju ekološkoj ravnoteži.

Nova vrsta koronavirusa, koje je dovela do proglašenja pandemije u svijetu, prvi put je primjećena kod osoba koje su posjećivala slične tržnice u gradu Wuhanu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh