Svijet

U gradu sa 150.000 hotelskih soba ljudi spavaju na betonu – na parkiralištu

Karantin zbog koronavirusa, koji je nastupio u većini američkih saveznih država, postao je problem za beskućnike kojih je na zapadu SAD-a više od 50.000.

Beskućnici na parkingu u Las Vegasu - Index.hr

U Las Vegasu (Nevada) je zbog jednog slučaja zaraze virusom zatvoreno prenoćište za beskućnike koje je imalo 500-tinjak kreveta pa su gradske vlasti prihvatilište za ljude bez doma otvorile – na parkiralištu.

Nevjerovatne fotografije betona na kojemu su iscrtani kvadrati koji služe za socijalno distanciranje izazvale su bijes na društvenim mrežama, ali gradski dužnosnici se opravdavaju da su na raspolaganju i spužve, ali da ih još nema dovoljno. Međutim, i ovakav smještaj nekima znači jako puno, piše “Index“.

“Rasplakat ću se od sreće. Ovdje se osjećam lijepo i sigurno, tako nije na ulicama”, rekla je beskućnica Denise Lankford.

Ona i ostali beskućnici na parkiralištu neće biti predugo jer se uskoro očekuje otvaranje jednog crkvenog prihvatilišta, ali  do tada će morati spavati na betonu. Las Vegas, kockarski glavni grad svijeta, zbog koronavirusa zatvorio je svih 113 hotela u kojima ukupno ima oko 150.000 soba pa su neki korisnici društvenih mreža kritikovali grad što nije beskućnike na par dana smjestio u jedan od hotela.

Među njima je i Julian Castro, bivši predsjednički kandidat koji je bio i u timu Baracka Obame. On je upozorio na represiju prema beskućnicima, koje je grad Las Vegas od novembra počeo kažnjavati s 1.000 dolara ako spavaju ili leže na gradskim površinama. U državi Nevadi živi oko 6.500 beskućnika, od kojih je većina u Las Vegasu.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh