Svijet

UN traži zaštitu migranata, izbjeglica i apatrida u jeku pandemije COVID-19

Ujedinjene nacije (UN) pozvale su međunarodnu zajednicu da u jeku globalne pandemije COVID-19 zaštiti migrante, izbjeglice i apatride i da hitno oslobodi migrante i izbjeglice iz zatvora, javlja Anadolu Agency (AA).

Migranti - Ilustracija / Vijesti.ba

UN-ove organizacije Komesarijat za ljudska prava (OHCHR), Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u zajedničkom saopćenju su upozorile međunarodnu zajednicu da migranti, izbjeglice i apatridi čine rizičnu kategoriju u pandemiji COVID-19.

Ukazujući na opterećene i posrnule zdravstvene sisteme u zemljama u razvoju koje zbrinjavaju veliku većinu migranata i izbjeglica u svijetu, UN-ove organizacije iz Ženeve su upozorile da ta populacija boravi u neuvjetnim kampovima i kolektivnim centrima u kojima im nedostaju osnovna zdravstvena zaštita i higijenske potrepštine.

U saopćenju se dalje navodi da bi i ta rizična populacija trebala dobiti jednak pristup testovima i liječenju u jeku širenja koronavirusa.

“Posebno je zabrinjavajuća situacija izbjeglica i migranata koji se nalaze u oficijelnim i neoficijelnim pritvorima i borave u pretrpanim i neuvjetnim objektima. Uzimajući u obzir smrtonosnu opasnost koronavirusa, te osobe treba hitno osloboditi bez ikakvog odlaganja“, navodi se u saopćenju.

Svim zemljama je upućen apel da poštivaju ljudska prava migranata i izbjeglica i da ih ne deportiraju u jeku pandemije, već da im osiguraju zdravstvene kontrole.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je 11. marta ove godine proglasila globalnu pandemiju COVID-19. U svijetu je od posljedica zaraze umrlo više od 40.000 zaraženih.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh