Svijet

Njemačka preuzima oboljele od COVID-19 od Italije

Njemačka vojska avionom će iz najpogođenije evropske zemlje prevesti šest italijanskih pacijenata sa dijagnozom COVID-19 na zapad Njemačke na liječenje

No image - Haber.ba

Avion njemačkih vazdušnih snaga sletio je u Bergamo na sjeveru Italije u subotu rano ujutru i trebao bi se vratiti u Keln nakon što je primio italijanske pacijente, koji će se liječiti u raznim bolnicama u regiji.

Nekoliko vlada njemačkih saveznih pokrajina ponudilo je da primi pacijente iz Italije. Neki od njih su već stigli. Njemačka je također preuzela neke pacijente iz teško pogođene istočne Francuske.

Njemačka ima veliki broj slučajeva zaraze koronavirusom, čak 53.340, ali i relativno nisku stopu smrtnosti u odnosu na italijansku. Do sada je u Njemačkoj preminulo 399 ljudi, a njen zdravstveni sistem još uvijek nije pretrpan pacijentima koji su u teškom zdravstvenom stanju.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i američku državu New York. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 28.700 ljudi, a potvrđeno je preko 615.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 175 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta Johns Hopkins. Do sada se oporavilo više od 135.000 ljudi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh