Svijet

Ima 98 godina i pobijedio je koronu: Doktori kažu da je fenomen

Britanac Džek Bouden (98) najstarija je osoba koja se izborila sa opasnim korona virusom

Starac - korisno.net

Veteran iz Drugog svijetskog rata i farmaceut, koji je u vrijeme rata bio angažovan na masovnoj proizvodnji pencilina, testiran je pozitivno na virus COVID19, 18. marta, nakon što je osijetio prve simptome bolesti.

Bouden, koji je čukundeda, je nakon testiranja primljen u bolnicu, iz koje je otpušten već nakon tri dana (prošle subote), jer je njegov imuni sistem uspio da se izbori sa opasnim virusom bez težih komplikacija. On se nakon otpusta iz bolnice vratio svojoj kući u Bolton, prenosi “Stil Kurir“.

Džekov najmlađi sin Mark (58) izjavio je da je, kada je saznao da mu je otac pozitivan na korona virus, napisao oproštajno pismo svom ocu, ni ne sluteći da jedan stogodišnjak može preživjeti tako opaku bolest.

“Mislio sam da ga nikada više neću vidjeti. Napisao sam mu divno pismo u kome sam se oprostio“, izjavio je Džekov sin Mark.

Međutim, u petak je Mark primio poziv iz bolnice u kome mu je saopšteno da je njegovom ocu stanje znatno bolje, da ima veoma blag oblik respiratorne infekcije koji jenjava i da će sutradan biti otpušten iz bolnice na kućno liječenje.

Ljekari u Britaniji njegov slučaj žele da proučavaju, kao apsolutni fenomen u smislu nesrazmijerenosti između starosti, težine kliničke slike i brzine oporavka.

Džek Bouden je trenutno najstarija osoba u Britaniji, a vjerovatno i u svijetu, koja je preživjela korona virus.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh