Svijet

Italijanski sveštenik odrekao se respiratora u korist mlađe osobe, preminuo je

U vrijeme kada u Italiji dnevno obolijevaju hiljade ljudi od COVID-19, zemlja broji više od 6.800 umrlih, kada se grčevito bore za živote, jedan svećenik se odrekao respiratora koji mu je trebao kako bi mlađa osoba dobila šansu.

Giuseppe Berardelli - Twitter

Tu mlađu osobu nije poznavao. Svećenik je nakon toga preminuo, a o njegovom nadljudskom činu piše cijela Italija.

Mediji pišu da je don Giuseppe Berardelli, koji je zadnjih 14 godina služio u mjestu Casnigu, dobio respirator od svojih župljana.

Njegova župa pripada Biskupiji Bergamo na sjeveru zemlje. Bergamo je područje najteže pogođeno zarazom u Italiji.

Prije nekoliko dana 72-godišnjem je svećeniku dijagnosticiran koronavirus, te je primljen u bolnicu u Lovereu. Tamo je na kraju i preminuo.

Svjedoci su istakli da je „umro kao svećenik“, piše magazin Araberara.

„Duboko me dirnulo što se don Giuseppe, kojem je župna zajednica kupila respirator, odrekao respiratora u korist nekog mlađeg“, izjavio je zdravstveni radnik staračkog doma San Giuseppe u Casnigu.

Na mrežnim stranicama doma uputili su poruku voljenom svećeniku.

„On je bio jedan od onih svećenika koji je slušao sve, znao je slušati i ko god mu se obratio znao je da može računati na njegovu pomoć. Kad god bi prolazio na svom skuteru, uvijek je bio dobro raspoložen i prepun entuzijazma. Našoj zajednici davao je mir i radost“, rekla je Clara Poli, dugogodišnja gradonačelnica mjesta Fiorana u kojem je svećenik nekada služio. Od don Giuseppea oprostio se i otac James Martin.

Na svom Twitter profilu prenio je priču o herojskom činu don Giuseppea. Uporedio ga je sa svetim Maksimilijanom Kolbeom, koji je u nacističkom logoru Auschwitz dobrovoljno dao svoj život kako bi spasio drugog čovjeka, prenosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh