Svijet

Jedini preživjeli iz španske gripe o korona virusu: “Ne želim da se ponovi”

Jedan španski državljanin star 105 godina, a koji se smatra jedinim živim svjedokom pandemije španske gripe iz 1918. godine, upozorio je svoje sugrađane da “budu oprezni” s izbijanjem korona virusa.

Jose Ameal Peña / Screenshot -El Mundo

Jose Ameal Peña imao je četiri godine kada je gripa iz 1918. poharala mali ribarski grad na sjeveru Španije. Više od jednog stoljeća kasnije, kada se svijet suočio s Covid-19, rekao je novinama El Mundo da budu oprezni. “Ne želim da se ista stvar ponovi. Uzela je toliko života”, kazao je.

Gripa iz 1918, poznata kao španska gripa nakon što je ondašnja španska štampa prva o tome informisala svjetsku javnost zemlje, ubila je između 50 i 100 miliona ljudi širom svijeta.

U gradu Luarca, koji se nalazi u provinciji Asturias, odnio je 500 života, odnosno četvrtinu od 2.000 stanovnika grada. Peña kaže kako je promatrao sa svog prozora kako se kontinuirani tok pogrebnih procesa kretao prema lokalnom groblju.

U jesen 1918. postao je jedini od sedam braće i sestara koji su oboljeli od gripe.

“Kad sam se probudio, jedva sam mogao hodati. Morao sam puzati na sve četiri”, kazao je Peña. Dok se borio s nemilosrdnom groznicom, doktor mu je propisao inhalaciju parama kuhanog eukaliptusa i algi. “Još uvijek ne mogu shvatiti kako sam završio ovdje”, svjedoči Peña.

U posljednjih nekoliko sedmica Ameal Peña zabrinuto posmatra razvoj sljedeće pandemije. Španija je među najteže pogođenim zemljama, dosada je život izgubilo najmanje 1.750 ljudi.

“On tačno zna što se događa. Budući da je sve to prošao, sada mu je teško. Boji se da će se nešto slično ponoviti, iako živimo u vrlo različitim vremenima”, rekla je za El Mundo njegova kćerka Anunsiata.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh