Svijet

Scene iz italijanske bolnice pokazuju haos koji je stvorio koronavirus

Situacija je, kako pišu, apokaliptična

Bolnica Italija - Sky News

Ekipa Sky Newsa ušla je u bolnicu u Bergamu u kojoj se doktori i medicinsko osoblje bore sa koronavirusom tretirajući pacijente koji su najteže pogođeni, prenosi “Fokus“.

Situacija je, kako pišu, apokaliptična.

Ovo je glavna bolnica u Bergamu, najprometnija gradu koji je najteže pogođen pandemijom koronavirusa.

Medicinsko osoblje potpuno maskirano u zaštitna odijela svake sekunde ima novi zadatak, pacijenata je jednostavno previše, a veliki broj izgleda jako loše – bore se za zrak, jedva dišu, na rubu su života.

pacijenti , Italija – Sky news

Na pitanje novinara u kojem odjelu se nalaze, doktor daje sljedeći odgovor.

“Ovo nije nikakav odjel, ovo je čekaonica. Jednostavno moramo koristiti svaki mogući pedalj prostora”, kaže Vanna Toninelli, PR bolnice.

Doktori vode rat protiv koronavirusa i gube.

Cijela bolnica je ispunjena do zadnjeg kvadrata, a situacija je potpuno izmakla kontroli, piše Sky news.

Gradske vlasti pustile su novinare u bolnicu kako bi pokazali da se zaista radi o kataklizmi.

Bergamo želi da vidite ove prizore kako biste se mogli zapitati rade li vaše vlade dovoljno da se suzbije pandemija koronavirusa. Više nema, ‘nismo znali’. Italija možda nije, ali sada svi ostali znaju.

Doktori u bolnici teško komuniciraju s pacijentima. To je zbog respiratora oko njihovih glava. Oni pokušavaju izjednačiti pritisak zraka u njihovim plućima. Slabiji jedva govore, a kakofonija koju stvara medicinska oprema otežava razumijevanje i to malo riječi što uspiju izustiti.

Ovakvu navalu u ovako kratkom roku niko nije očekivao. “I neka se zna – ovo nije ništa nalik gripi. Ovo nalikuje kroničnoj upali pluća. Svakog dana umre stotine pacijenata”, naveo je novinar Sky Newsa koji je predvodio izvještavanje iz Bergama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh