Svijet

Blokirali pistu automobilima: Nisu dozvolili slijetanje aviona iz Španije

Policija je upadom vozilima na pistu spriječila vanredno slijetanje aviona iz Španije na aerodrom u gradu Gvajakil u Ekvadoru.

Blokirali pistu automobilima - Screenshot

Događaj koji se dogodio na aerodromu u najvećem ekvadorskom gradu Gvajakil uzburkao je javnost i izazvao žestoku osudu.

Lokalne policijske snage su, usljed straha od širenja koronavirusa, upale sa velikim brojem policijskih vozila na pistu ovog aerodroma kako bi spriječile avion iz Španije da tamo sleti, navodi portal “Aviatica“.

Putnički avion španske aviokompanije Iberija, Erbas A340-600 koji je prazan letio od Madrida za Gvajakil kako bi tamo preuzeo španske turiste i vratio ih kući, nije mogao da sleti na aerodrom u ovom gradu zbog odluke lokalne policije da mu uskrati slijetanje.

Lokalni ekvadorski mediji tvrde da je posada španskog aviona imala urednu dozvolu za obavljanje specijalnog leta. Ovaj nečuveni postupak lokalnih policijskih snaga sproveden je nakon odluke Vlade Ekvadora da zatvori granice, ali sa dozvolom stranim aviokompanijama da mogu da obave letove kojima će evakuisati svoje državljane koji se nalaze u ovoj zemlji.

Policijska vozila su upala na aerodrom u Gvajakilu i izašla na pistu pred slijetanje aviona u pokušaju da spriječe sletanje aviona iz Španije. Akciju sprečavanja slijetanja naredio je gradonačelnik Gvajakila koji je nakon incidenta potvrdio da je on lično donio tu odluku i da bi je “ponovio još hiljadu puta ako treba kako bi sačuvao svoj grad”.

Avion na vanrednom čarter letu IB6453 je potom preusmjeren na aerodrom u glavnom gradu Kito.

Ovim postupkom, policija Gvajakila je ozbiljno ugrozila bezbjednost vazdušnog saobraćaja i izazvala međunarodni incident koji je naišao na žestoke osude javnosti.

Gvajakil je treći grad u Latinskoj Americi po broju zaraženih koronavirusom, poslije Sao Paula u Brazilu i Santjaga u Čileu, piše “Faktor“.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh