Svijet

Zašto karantin u Italiji ne daje rezultate

Ukupni broj zaraženih virusom porastao je sa 31.506 na 35.713, što je porast od 13,35 posto, objavila je italijanska Civilna zaštita.

Karantin u Italiji - Tanjug/AP

Italija još ne vidi pozitivne posljedice drastičnih mjera suzbijanja širenja virusa korona na snazi, a juče je zabilježen najveći broj preminulih osoba u 24 sata otkako je izbila pandemija Covida-19, čak 475 osoba, što je broj žrtava popeo na gotovo 3.000.

Ukupni broj zaraženih virusom porastao je sa 31.506 na 35.713, što je porast od 13,35 posto, objavila je italijanska Civilna zaštita.

Na dramatičnu situaciju u Italiji osvrnuo se direktor Programa za hitne slučajeve Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Majkl Rajan koji je ove katastrofalne brojke doveo u koleraciju s velikim udjelom starijeg stanovništva, ali i zapanjujućim brojem zaraženih zdravstvenih radnika.

Kako javlja CNN, veliki broj liječnika zaražen je zbog neadekvatnih mjera zaštite u gotovo neljudskim uslovima rada po poljskim bolnicama, pretrpanim ustanovama, hodnicima…

“Suočeni smo s kolapsom zdravstvenog sistema. Opreme jednostavno nema dovoljno, ljekari biraju koga će uopšte liječiti. Jedino što bi nas moglo spasiti je ogromna finansijska injekcija, ali na sve se to trebalo misliti puno prije”, rekla je za CNN ljekarka Kijara Bonini, i sama zaražena virusom korona. Trenutno je u samoizolaciji, no dobila je prvi negativni nalaz. Čeka još jedan pa će nazad na posao.

Doktor Đorđo Palu, bivši predsjednik i evropskog i italijanskog udruženja virologa te profesor virologije i mikrobiologije na Univerzitetu u Padovi rekao je CNN-u kako se nakon uvođenja oštrijih mjera društvenog distanciranja kroz desetak dana očekivao pad broja zaraženih, no rezultat je i njega razočarao. Tvrdi da je u ovom trenutku teško reći kad će se krivulja porasta broja zaraženih ublažiti no da smatra kako su ove mjere jedino rješenje.

“Alternative nema, a prava građana u ovom su trenutku manje bitna od sigurnosti”, upozorio je ugledni virolog.

Drastične mjere trebalo je uvesti ranije, mišljenja je doktor Palu, koji smatra da je bila je greška zatvoriti samo 11 žarišta zaraze.

“Ograničiti izlaske na odlazak jednom sedmično u trgovinu nije dovoljno. Potrebna je potpuna izolacija”, poručio je stručnjak svojim sunarodnjacima od kojih između 40 i 60 uopše ne poštuje pravila samoizolacije.

Rekao je i da je vlada bila lijena i nepotrebno otezala s uvođenjem oštrijih mjera te da je daleko veći broj građana trebalo podvrgnuti testiranju, a s tim se slaže i čelnik SZO Tedros Gebrejesus koji je nedavno upozorio da ako žele kontrolišu pandemiju, zemlje moraju izolovati, testirati, tretirati i pratiti, piše “Slobodna Dalmacija“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh