Svijet

Za tri dana se od koronavirusa oporavilo 8.000 ljudi

Koronavirus se dosad proširio na 176 zemalja svijeta.

Koronavirus - Depo.ba

Prema zvaničnim statistikama, 85.778 osoba koje su se zarazile koronavirusom Covid-19 su se u potpunosti oporavile danas do 11 sati, što predstavlja porast od oko osam hiljada osoba od ponedjeljka.

Ovim virusom se dosad ukupno zarazilo 220.846 osoba, a od njegovih posljedica je umrlo blizu devet hiljada ljudi. Trenutno je svijetu više od 126 hiljada zaraženih, prema podacima stranice Worldometers koja se služi zvaničnim podacima vlada i novinskih agencija širom svijeta.

Koronavirus se dosad proširio na 176 zemalja svijeta, a potekao je iz kineskog grada Wuhana u pokrajini Hubei gdje je prvi slučaj registrovan u decembru prošle godine.

Kina je donedavno bila zemlja najviše pogođena epidemijom gdje se ukupno zarazilo skoro 81 hiljada ljudi. Međutim, tamošnje vlasti su uspjele suzbiti širenje virusa i sada se u Kini nalazi tek nešto više od sedam hiljada zaraženih. Oporavljenih je preko 70 hiljada, a smrtnih slučajeva 3.245 do četvrtka.

Italija je prestigla Kinu po broju aktivnih slučajeva zaraze tako da se epicentar pandemije sada u toj evropskoj zemlji. Italija trenutno ima preko 28.700 zaraženih, oporavljenih preko četiri hiljade, a smrtnih slučajeva 2.978.

Iran je treća najviše pogođena zemlja sa oko 17.300 zaraženih što je porast od preko tri hiljade u zadnja tri dana. U Iranu se od Covid-19 oporavilo preko 5.700 osoba što je porast od oko 1.200 od ponedjeljka. Od posljedica koronavirusa umrlo je 1.135 osoba do četvrtka.

Od zemalja u regiji, Hrvatska je najteže pogođena virusom gdje su se ukupno 102 osobe zarazile Covid-19, što je porast od skoro 50 posto od ponedjeljka. Pet osoba se, u međuvremenu, oporavilo, a jedna osoba je smrtno stradala od posljedica koronavirusa.

Srbija također ima nagli porast broja zaraženih. U ponedjeljak je imala 55 zaraženih slučajeva, a do četvrtka se ta brojka popela na 97, a jedna osoba se oporavila. U Srbiji zasad nema smrtnih slučajeva.

Crna Gora u ponedjeljka nije imala zabilježen niti jedan slučaj zaraze dok se u četvrtak broj zaraženih popeo na osam.

Bosna i Hercegovina je također imala skok broja zaraženih s 24 zaražena u ponedjeljak na 45 u četvrtak.

Ukupno su se oporavile dvije osobe što znači da je broj aktivnih slučajeva 43. BiH nema smrtnih slučajeva od koronavirusa, piše “Fokus“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh