Svijet

Veliki porast broja oboljelih i umrlih u Španiji, prva smrt u Mađarskoj

Pandemija koronavirusa paralizuje sve više evropskih država. Nakon što je i WHO objavio da je Evropa postala žarište pandemije, Francuska, Španija i Italija uvele su nove, strože mjere, kako bi suzbile širenje virusa.

Zastava Španije - Fena.ba

Italija je najprije imala crvenu zonu na sjeveru zemlje, potom je proširila karantenu na cijelu zemlju, a već dan kasnije zatvorila gotovo sve osim neophodnih prodavnica, apoteka i benzinskih stanica.

Njen primjer jučer su slijedile još dvije EU države, Francuska i Španija. Francuski premijer Philippe je rekao kako Francuzi nemaju discipline te kako se stoga zatvara sve osim prodavnica i apoteka. Ipak, danas će se održati izbori, prenosi “Hina”.

Koji sat nakon toga, španski premijer je objavio zaključke sa sedmosatne sjednice vlade. Španija je ograničila kretanje građanima koji sada smiju na posao i kući, u prodavnicu po namirnice i u apoteku. Izbori su u toj zemlji odgođeni.

Koronavirusom je zaraženo 155.859 ljudi. Od posljedica virusa umrlo je njih 5.839. Do sada se ukupno oporavilo 75.937 ljudi, a 75.083 su aktivno zaraženi.

Od njih je 5.651 osoba u kritičnom stanju.

U međuvremenu je u Mađarskoj danas zabilježen i prvi slučaj smrti kao posljedica zarazom virusom korona,


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh