Svijet

Muke Bosanaca u Austriji: “Ne može čovjek ni krompira kupiti, ni luka”

Većina trgovina u Austriji od ponedjeljka neće raditi kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, a ugostiteljski objekti neće raditi navečer, odlučila je austrijska vlada. Prema toj odluci radit će samo trgovine sa hranom i apoteke.

Prazne police u Austriji - 6yka.com

“Austrija će biti gotovo zatvorena, ne dugo, ali jedno određeno vrijeme hoće”, rekao je u austrijski kancelar Sebastian Kurz.

U ovoj zemlji do sada je potvrđeno 655 zaraženih i jedan smrtni slučaj od koronavirusa.

Međutim i prije nego je vlada poduzela mjere, zavladala je panika među stanovništvom.

“Ovdje je stvarno katastrofa. Ja radim još u nedjelju, a od naredne sedmice skoro ništa neće raditi. Tačnije, od ponedjeljka neće raditi škole i gastronomija, zatvaraju i aerodrome i granice. Nije nam nimalo svejedno”, rekla je za “Avaz” Slađana I. (identitet poznat redakciji), bh. državljanka koja već godinama živi u Beču, piše “Buka“.

Samoposluge su skoro prazne, a ni na ulicama nema ljudi kao ranije, ističe naša sagovornica.

“Zavladala je neka panika. Prije dva-tri dana, bilo je pomalo smiješno. Međutim, kada je zabilježen prvi smrtni slučaj i kada su najavili masovna zatvaranja objekata, situacija se uozbiljila. Velike su gužve u supermarketima, masovno kupuju hranu i toalet papir. Lično sam provela par sati u nabavci nekih osnovnih stvari, jednostavno ne može se ni kupiti sve što treba jer trgovci ne stižu da izlože proizvode koliko se kupuje”, rekla je ova bh. državljanka.

Koliko je situacija dramatična najbolje pokazuju fotografije koje su stigle na adresu naše redakcije. Police s hranom u prodavnicama su skoro pa prazne.

Tome svjedoči i snimak koji smo dobili, a na kojem se također vide opustošen supermarket. Autor snimka opisao je svoj doživljaj cijele situacije.

“Je li ovo normalno? Ne može čovjek ni krompira kupiti ni luka”, komentira muškarac na videu, navodeći kako snima uživo.

Austrija je prekinula sve zračne veze sa Švicarskom, Francuskom i Španijom te uvela kontrole na švicarskoj granici, uz one koje se već provode na italijanskoj granici.

Vlada je proglasila dvosedmični karantin za dolinu Paznaun i skijalište Saint Anton am Arlberg u Tirolu, pokrajini u kojoj ima više zaraženih koronoavirusom.

Obustavila je također nastavu u školama i na fakultetima te zatvorila kulturne institucije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh