Svijet

Evropski sud za ljudska prava odlučio: Bolnice mogu odbiti zaposliti one koji ne žele raditi pobačaj

EUROPSKI sud za ljudska prava prije dva dana donio je odluku u slučaju koji se tiče prigovora savjesti oko kojeg već dulje i u Hrvatskoj traje rasprava između zagovornika i protivnika pobačaja. Ova institucija je, naime, u slučaju tužbe dvije medicinske sestre iz Švedske, koje nisu dobile posao jer su uložile prigovor savjesti, zaključio da nije bilo nikakvog kršenja ljudskih prava.

Medicinska sestra - Ilustracija/Srpskainfo.com

Medicinske sestre, koje su uložile prigovor savjesti, bolnice u Švedskoj odbile zaposliti

Ellinor Grimmark i Linda Steen obratile su se Europskom sudu za ljudska prava nakon što su sudovi u Švedskoj odlučili da nema diskriminacije u tome što ih bolnice nisu željele primiti na posao primalja jer su se pozivale na prigovor savjesti. Dvije medicinske sestre podnijele su tužbu smatrajući kako ti postupci predstavljaju kršenje njihovog prava religijske slobode i savjesti, javlja Reuters.

Europski sud u svom obrazloženju dao je pravo švedskim vlastima, a na njihovu odluku nema prava žalbe.

Steen je ovu odluku opisala kao razočaravajuću, no očekivanu, dok je Grimmark rekla da bi u demokratskom društvu moralo biti mjesta za sva mišljenja.

Organizacije za ljudska prava pozdravile ovu odluku, prenosi “Index“.

S druge strane, zdravstvene organizacije pozdravile su odluku suda jer smatraju da su nastojanja dvije medicinske sestre tek jeftini pokušaj ugrožavanja prava na abortus.

“Nije ljudsko pravo medicinskih sestara da odbiju pružiti zdravstvenu njegu”, rekao je Hans Linde iz švedske nevladine organizacije RFSU.

“Ovo je važna odluka koja će dugoročno pomoći zaštiti reproduktivnog zdravlja žena i njihovom pravu na kvalitetnu skrb te će ih se tretirati s poštovanjem kada budu željele pobaciti”, dodao je.

Ovaj slučaj tek je posljednji u nizu nastojanja radikalno konzervativnih organizacija koje nastoje ograničiti ljudska prava pozivajući se na prava slobode izražavanja religijskih uvjerenja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh