Svijet

Sporne objave na Twitteru: “Ti prljavi Evropljani će nas sve zaraziti, ne tuširaju se a maske ne žele nositi

Twitter profil koji je navodno vodio ministar zdravstva Kraljevine Tajland Anutin Charnvirakul ponovio je prethodno izrečeno stajalište da su turisti sa “Zapada” prljavi te da će oni prije od stanovnika Azije proširiti koronavirus, piše Khao Sod.

Anutin Charnvirakul - Bankok Post

“Danas sam u Chiang Maiju. Gotovo da nema kineskih turista, samo bijelaca. Više od 90 posto Tajlanđana nosi maske, a nijedan bijelac ne nosi masku. Zato je toliko ljudi u njihovim zemljama inficirano”, stoji u još jednom tweetu koji je također obrisan. “Zapadnjaka se moramo brinuti više od stanovnika Azije.”

Više je medija napisalo da taj profil vodi sam ministar. Charnvirakul je prošle sedmice obrisao svoj Facebook profil nakon niza zbunjujućih izjava o tome hoće li se strane putnike iz rizičnih zemalja staviti u karantenu.

Objave na Twitteru obrisane su nakon kritika zbog rasizma.

Charnvirakul je prije imao problema jer je sugerirao da se turiste za zapada koji u Tajlandu ne nose maske treba istjerati iz zemlje. Poslije se za to ispričao.

Kako god bilo, Tajland je u velikim problemima jer je zbog koronavirusa drastično pao broj turista. Procjenjuje se da je samo u veljači u zemlji bilo 40 posto turista nego u isto vrijeme prošle godine, a za mart će rezultati biti još gori, prenosi “Jutarnji“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh