Svijet

Španija proglasila vanredno stanje, korona virusom zaraženo 4.200 osoba

Španski premijer Pedro Sanchez proglasio je 15-dnevno vanredno stanje u cijeloj zemlji zbog širenja korona virusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Koronavirus - Depo.ba

Španija je u petak proglasila vanredno stanje jer je broj slučajeva korona virusa porastao na više od 4.200, a zabilježeno je 120 smrtnih slučajeva.

Premijer Sanchez izjavio je da će uprava u subotu odlučiti o mjerama koje treba poduzeti u vanrednoj situaciji, a koje vladi daju više ovlasti.

“Ovo je samo prva faza borbe protiv ovog virusa. Naredne će sedmice biti veoma teške”, rekao je Sanchez.

Škole su već zatvorene širom zemlje. Madrid, Valensija i Katalonija od subote će zatvoriti sve kafiće, restorane i teretane.

Svima u državi rečeno je da ostanu kod kuće i izbjegavaju sva nepotrebna putovanja. Vlada se poziva na individualnu odgovornost.

Od ponedjeljka, kada je bilo 1.000 pozitivnih testova, u Španiji se broj potvrđenih slučajeva približno udvostručuje svaka dva dana.

Londonska škola higijene i tropske medicine procjenjuje da Španija i Sjedinjene Američke Države trenutno imaju najveću brzinu prenosa u svijetu.

Učinci novih mjera poduzetih za suzbijanje širenja virusa do sada, tek se trebaju osjetiti ove sedmice. Petak je bio prvi dan da su sve škole u cijeloj zemlji zatvorene.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh