Svijet

Apel doktora iz Italije: “Kao da smo u ratu, biramo koga ćemo liječiti. Ostanite u kućama”

Svjetske agencije donose slike praznih gradova na sjeveru Italije, gdje je radni tjedan počeo karantenom. Doktori se bore s mnogim zaraženima, a neki su sa sjevera već pobjegli na jug.

Italijanska policija - ticinonotizie.it

“Kao da smo u ratu. Moramo birati koga ćemo liječiti, a koga nećemo. Ostanite kod kuće”, donosi dramatični apel doktora  iz Bergama za “Corriere Della Sera”. Italijanske su bolnice pod pritiskom jer broj zaraženih koronavirusom stalno raste.

U Italiji ih je jučer bilo 7.375. Međutim, velika je vjerovatnoća da je taj broj već danas puno veći jer vlasti nove podatke objavljuju kasno poslijepodne, navodi “Večernji“.

Anesteziolog Christian Salaroli govori da o liječenju odlučuju ovisno o godinama i zdravstvenom stanju pacijenata.

“Ostanite doma. Viđam previše ljudi na ulicama”, rekao je.

I reporter “BBC”-ja provezao se talijanskim gradovima koji su od jučer u karanteni.

“Vidio sam slike koje stižu iz područja u karanteni. Ulice su napuštene, ali ne vidimo puno policijskih patrola. No možda se to promijeni u narednim danima jer su vlasti najavile kazne od tri mjeseca zatvora i 206 eura za kršenje pravila. Ipak,  pravi je strah da su mnogi u tih nekoliko sati, koliko je prošlo od najave karantene do vremena kad je stupila na snagu, pobjegli sa sjevera prema jugu zemlje”, piše za “BBC” Mark Lowen.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh