Svijet

Rusija: Narodi u BiH sami trebaju rješavati aktuelna pitanja

Narodi u Bosni i Hercegovini treba sami da rješavaju aktuelna pitanja u okvirima Dejtonskog mirovnog sporazuma, bez ikakvih uticaja i nametanja sa strane, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije.

No image - Haber.ba

U saopštenju se navodi da su uporedo sa očiglednim deficitom povjerenja između predstavnika Bošnjaka, Srba i Hrvata, u BiH odnosi ponovo zaoštreni usljed nesuglasica zbog realizacije ključnih reformi u oblasti pravosuđa.

Iz ruskog Ministarstva ističu da su “predložene izmjene u formiranju Ustavnog suda BiH u potpunosti u skladu sa Dejtonskim sporazumom” i pravnim prioritetima koje su usaglasili sami građani BiH, javlja “Srna”.

“Računamo da će sve vodeće političke snage u BiH sa svoje strane doprinijeti donošenju ove zakonodavne inicijative, usmjerene na učvršćivanje integriteta i demokratskog potencijala BiH”, ističe se u saopštenju.

Rusija apeluje da se strani partneri uzdrže od procjena koje doprinose daljem komplikovanju situacije u Bosni i Hercegovini, napominju iz ovog ministarstva.

Moskva poziva međunarodne predstavnike u BiH, uključujući delegaciju EU i Misiju OSCE-a, da se u radu rukovode svojim mandatom i strategijom lokalne odgovornosti za ono što se dešava u zemlji, utvrđenom od Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira.

“Nadamo se da će svi strani partneri koji su zainteresovani za održivu stabilizaciju u BiH doprinijeti povezivanju strana u BiH i proširenju konstruktivnog plana, uzdržavajući se od loših procjena, koje samo otežavaju situaciju”, ističu iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova i naglašavaju da se Rusija dosljedno zalaže za nastavak dijaloga u BiH na osnovu jednakosti i uzajamnog poštovanja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh