Svijet

U Francuskoj zatvoreno 120 škola zbog virusa korona

Francuski zvaničnici zatvorili su oko 120 škola u oblastima koje su prijavile najveći borj zaraženih virusom korona, a još više ih može biti zatvoreno u narednim danima, izjavio je danas ministar obrazovanja Jean-Michel Blanker.

COVID-19 virus - Nezavisne.com

Osnovne i srednje škole zatvorene su u departmanu Oas, sjeverno od Pariza, gdje se pojavila grupa povezanih slučajeva zaraze i gdje su živjele dvije osobe koje su umrle od oboljenja Kovid-19.

Zvaničnici su registrovali ukupno 191 slučaj zaraze i tri smrtna ishoda.

Mjera zatvaranja škola obuhvatila je oko 35.000 učenika, rekao je Blanker televiziji LCI, a još 9.000 je obaviješteno da ostanu kod kuće u departmanu Morbijan, u Bretanji, na atlantskoj obali, prenosi “Srna”.

“Brojke se brzo povećavaju. Može biti sličnih mjera i u narednim danima”, rekao je ministar zdravlja, prenio je AFP.

Vlasti su već otkazale sve ekskurzije u inostranstvo i zabranile okupljanja više od 5.000 ljudi u zatvorenim prostorima.

Škole povećavaju zalihe sapuna za ruke, a Blanker je rekao da nije planirano zatvaranje svih škola u zemlji.

Predsjednik Emanuel Makron, koji će danas obići krizni centar Ministarstva zdravlja, otkazao je nekoliko događaja za ovu sedmicu dok se Francuska bori protiv epidemije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh