Svijet

Erdogan: “Zovu me da zatvorimo granice, ja im kažem kasno”

Turska neće zatvoriti svoje granice sa EU za sirijske izbjeglice, saopštio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Recep Tayyip Erdogan - Twitter

“Zovu me i kažu: zatvorite granice. Ja im kažem: kasno. Zapad treba da podijeli teret odgovornosti za izbjeglice. Danas ću imati sastanak sa premijerom Bugarske, sutra ću sa Merkelovom. Na dnevnom redu je 4-5 samita o Siriji”, rekao je Erdogan, govoreći u Ankari, prenosi “Tanjug”.

Turska je nakon zaoštravanja situacije u sirijskom Idlibu saopštila da više ne može da zadržava talas izbjeglica i otvorila svoje granice sa EU, kuda je zatim krenulo više hiljada migranata. Za tri dana Grčka je zabilježila oko 20.000 pokušaja prelaska granice, gdje se nalazi na stotine policajaca i vojnika.

Ranije je šef diplomatije Grčke Nikos Dedias izjavio da Turska vodi kampanju dezinformisanja i govori o desetinama hiljada migranata koji su ušli u Grčku što nije tačno.

Ministar policije Turske Sulejman Sojlu je saopštio juče da je granicu prešlo više od 76.000 migranata.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh