Svijet

Broj umrlih od virusa korona u svijetu dostigao 3.000

Broj umrlih od virusa korona u svijetu dostigao je 3.000, nakon što je Kina prijavila još 42 nova slučaja, ali su smrtni slučajevi zabilježeni u deset drugih zemalja.

Koronavirus - Depo.ba

Najveći broj umrlih, više od 90 odsto, je u centralnoj kineskoj provinciji Hubei u kojoj se virus pojavio krajem prošle godine.

Najviše smrtnih slučajeva van Kine je u Iranu, gdje je preminulo više od 50 ljudi i Italiji, sa više od 30 umrlih.

Širom svijeta zabilježeno je skoro 90.000 slučajeva, a broj zaraženih sada brže raste van Kine nego unutar te zemlje, prenosi BBC.

Kako navodi Svjetska zdravstvena organizacija, većina zaraženih ima samo blage simptome kronavirusa, a stopa smrtnosti je između 2 i 5 odsto.

Organizacija kao poređenje ukazuje na to da da je prosječna smrtnost od sezonskog gripa oko 0,1 odsto, ali da je visokozarazan i da svake godine od njega umre i do 400.000 ljudi.

Dok broj zaraženih u Kini opada, u ostalom dijelu svijeta bilježi se veliki porast slučajeva oboljevanja.

U najugroženijoj zemlji Evrope, Italiji, broj zaraženih se duplirao za 48 sati.

Broj umrlih u toj zemlji je najmanje 34. a potvrđena su 1.694 slučaja zaraze, javlja “Tanjug”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh