Svijet

Turska i Rusija na ivici rata

Ankara je od četvrtka, kada su 33 turska vojnika ubijena u zračnim napadima koje je izveo Damask, pojačala napade protiv sirijske vojske, uključujući udare bespilotnim letjelicama

Tenkovi / Screenshot - Youtube

Turska je danas objavila da je razorila sirijski sistem protivzračne odbrane. Uništila je više od 100 tenkova i srušila dva aviona sirijske vojske u ofanzivi kojom je odgovorila na ubistvo 30 turskih vojnika u sirijskim zračnim napadima, prenosi “Fokus“.

Napetosti na sjeverozapadu Sirije eskalirale su naglo otkako su sukobi između pobunjenika, koje podržava Turska, te s druge strane sirijske vojske, kojoj je Rusija saveznica, doveli dvije regionalne sile do ivice direktnog sukoba.

Diplomatski napori Ankare i Moskve da ublaže napetosti do sada nisu uspjeli osigurati prekid vatre u pokrajini Idlib na sjeverozapadu Sirije, zadnjem velikom uporištu pobunjenika u devet godina dugom građanskom ratu u Siriji.

Ankara je od četvrtka, kada su 33 turska vojnika ubijena u zračnim napadima koje je izveo Damask, pojačala napade protiv sirijske vojske, uključujući udare bespilotnim letjelicama.

Još jedan turski vojnik ubijen je u petak, čime se broj mrtvih u februaru popeo na 55.

Ranije danas sirijska vojska upozorila je da će srušiti svaki avion ili dron koji bude kršio njen zračni prostor nad sjeverozapadom, prostorom koji godinama nadzire njena saveznica Moskva.

“Ne namjeravamo se sukobiti s Rusijom. Naš je jedini cilj da sirijski režim okonča pokolj, čime će se spriječiti i zaustaviti radikalizacija i migracija”, rekao je turski ministar odbrane Hulusi Akar.

Operaciju, inače četvrtu tursku operaciju u Siriji, nazvao je “Proljetni štit”.

Akar je ustvrdio da je Turska uništila bespilotnu letjelicu, osam helikoptera, 103 tenka, 72 haubice, minobacače i šest sistema protivzračne odbrane te drugu vojnu opremu od 27. februara.

Dodao je da je 2.212 pripadnika sirijske vojske “neutralizirano”, što je termin koji se koristi za ubijene, ranjene ili zarobljene.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh