Svijet

Joe Biden slavio ubjedljivu pobjedu u Južnoj Karolini

Bivši američki potpredsjednik Joe Biden slavio je ubjedljivu pobjedu na izborima za demokratsku predsjedničku nominaciju u Južnoj Karolini.

No image - Haber.ba

Nakon loših rezultata u nekoliko prethodnih saveznih država, Biden se u velikom stilu vratio pobjedom u Južnoj Karolini, gdje je, nakon više od 90 posto prebrojanih listića, osvojio 49 posto ukupnog broja glasova i skoro 70 posto glasova afro-američkih birača.

Američki mediji ističu da bi ovo mogla biti prekretnica pred Super utorak 3. marta kada će biti održani izbori u čak 13 saveznih država.

Joe Biden bi mogao osvojiti najmanje 14 delegata na predizborima u Južnoj Karolini, ocjenjuje Edison Research prema izlaznim anketama provedenim neposredno nakon predizbora u toj američkoj saveznoj državi.

Prema izlaznim anketama četiri od deset glasača na demokratskim predizborima ocijenilo je da Biden ima najviše razumijevanja za zabrinutost koja vlada među manjinama, prenosi “Hina”.

Čak je šest od deset birača kazalo da je faktor koji je utjecao na njihov izbor bilo zauzimanje za Bidenovu kandidaturu utjecajnog kongresmena Jamesa Ckyburna, što se smatra dobrim znakom za Bidenove šanse da osvoji glavnu od država u kojima se počinju održavati predizbori, prenosi Reuters.

Ankete su također pokazale da skoro polovica glasača u Južnoj Karolini želi kandidata koji će vratiti politiku bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, što je i ključni argument Joea Bidena, koji je bio Obamin potpredsjednik.

I prema procjenama glavnih američkih tv kanala, bivši američki potpredsjednik osvojio je predizbore u Južnoj Karolini, potvrdivši se kao prvi protivnik nezavisnog senatora Bernieja Sandersa za osvajanje demokratske nominacije.

CNN, CBS i Fox News predviđaju Bidenovu pobjedu koju bi mu mogla osigurati podrška afroameričkih glasača koji predstavljaju glavninu baze Demokrata u ovoj južnoj američkoj državi.

Šest od deset afroameričkih birača demokrata u Južnoj Karolini reklo je da je biralo Joea Bidena, pri čemu su stariji afroamerički birači radije birali Bidena, dok su mlađi crni glasači podijeljeni između Bidena i Bernieja Sandersa. Prema izlaznim anketama Sandersa podržava najveći dio mladih bijelaca.

Prema anketama Biden će u Južnoj Karolii osvojiti 32 od 54 delegata koliko ova država daje za konvenciju Demokratske stranke, Sanders je osvojio 11 delegata.

Milijarder Tom Steyer povukao se iz utrke

Američki milijarder i ekološki aktivist Tom Steyer, žestoki kritičar predsjednika Donalda Trumpa koji se borio za njegov opoziv, povukao se iz utrke za demokratsku predsjedničku nominaciju nakon predizbora u Južnoj Karolini na kojima je osvojio treće mjesto.

Potvrdio je to za Reuters izvor iz njegove kampanje. Steyer tako izlazi iz utrke na dan kada je osvojio najbolji rezultat do sada na demokratskim predizborima, osvojivši, prema predviđanjima, treće mjesto iza Joea Bidena i Bernieja Sandersa.

“Iskreno, ne vidim put kako da osvojim predsjedničku nominaciju”, kazao je Steyer svojim pristašama u Južnoj Karolini.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh