Svijet

Misteriozni nestanak aviona – Šta ako nikada ne pronađemo Let 370?!

I dok se eksperti nadaju da će Let 370 biti pronađen, pojedini se polako okreću mogućnosti da je avion jednostavno nestao. Usljed sve manjih šansi za njegovo pronalaženje, javlja se pitanje: „Šta ako nikada ne pronađemo Let 370?

No image - Haber.ba


Malaysia Airlines (Foto: Arhiva)

Na samom početku, ovo ne bi bio prvi put da je neki avion jednostavno nestao. Sa druge strane, to bi značilo agoniju nepostojanja odgovora za porodice putnika.

„Kada je bilo koji slučaj smrti u pitanju, najvažnija stvar za porodicu i voljene jeste poznavanje okolnosti i konteksta nesreće, a kada imamo ovako malo informacija, teško je dati te odgovore“, smatra izvršni direktor Grupe za podršku žrtvama sa Novog Zelanda.

Međutim, ovo je samo početak.

Nestanak leta 370 mogao bi da dovede do uvođenja modernih GPS sistema u avione naspram starim radarima, kao i bolje praćenje avione među zemljama.

Međutim, cijena za ovu modernizaciju samo u SAD iznosi između 60 i 70 milijardi dolara i to je jedan od ključnih razloga zašto se ona još nije desila.

Pritom, odgovornost za nestanak i moguće kvarove na avionu nemoguće je utvrditi bez olupine aviona, a pravni sistem internacionalne avijacije ne predviđa potpuni nestanak aviona.

Ovaj nestanak svakako je potresao našu percepciju u vezi sa putovanjem avionom.

Imali smo iluziju kontrole ali je ona sada poljuljana prostom činjenicom da avion velikog avio-prevoznika jednostavno može da nestane.

„Niko ne želi to da čuje. Svi su uplašeni tom mogućnošću“, izjavio je bivši stručnjak za istraživanje avionskih nesreća.

Ipak, stručnjaci su uvjereni da će otkriti olupinu, makar morali da čekaju da je more nasuka na obalu. Još jedan avion je misteriozno nestao 2003. godine

(b92)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh